x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, Franţa şi Marea Britanie îşi retrag ambasadorii din Yemen

SUA, Franţa şi Marea Britanie îşi retrag ambasadorii din Yemen

de Georgiana Mihalache    |    11 Feb 2015   •   21:11
SUA, Franţa şi Marea Britanie îşi retrag ambasadorii din Yemen

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa şi-au închis ambasadele din Yemen din motive de securitate, după ce un grup de rebeli a preluat conducerea în capitala statului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki, a declarat că acţiunile recente din Yemen ameninţă populaţia ţării şi comunitatea diplomatică, potrivit The Guardian.

Franţa şi Marea Britanie şi-au retras de asemenea diplomaţii din acest stat, iar Germania a spus că urmează să facă acelaşi lucru în curând, mai scrie sursa citată.

Demonstranţii din capitala ţării protestează la adresa mişcării Houthi, care a fost desemnată drept “o revoluţie”, prin care se urmăreşte lupta împotriva corupţiei şi a crizei economice.

Astfel, oficialii străini iau în calcul un război civil între susţinătorii mişcării Houthi şi cei care sunt împotrivă.

Liderul acestei mişcări, Abdel Malik al-Houthi, a criticat “intruziunea occidentală” în Yemen, lucru care a alimentat grijile privind siguranţa ambasadorilor statelor vizate de această declaraţie, scrie The Guardian. Cu toate acestea, într-un discurs televizat, Houthi a avut un ton paşnic, spunând că “este interesul puterilor din Yemen şi din străinătate să stabilizeze ţara”.

După ce ambasadorii şi diplomaţii americani au părăsit ambasada din Yemen, peste 30 de maşini pe care aceştia le foloseau au fost luate de către protestatari, iar reprezentanţi ai Marii Britanii, citaţi de BBC, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului din Yemen.



×