x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA iau în serios ultimele ameninţări nucleare ale Rusiei

SUA iau în serios ultimele ameninţări nucleare ale Rusiei

28 Sep 2022   •   08:20
SUA iau în serios ultimele ameninţări nucleare ale Rusiei

Administraţia Joseph Biden a anunţat, marţi seară, că tratează cu seriozitate ameninţările nucleare din partea Rusiei, precizând însă că, deocamdată, nu este necesară modificarea configuraţiei de apărare strategică.

"În mod evident, luăm în serios aceste ameninţări. Dar, în acest stadiu, nu am observat nimic care să ne facă să ne modificăm configuraţia nucleară în acest moment", a declarat generalul Patrick Ryder, un reprezentant al Departamentului Apărării de la Washington, citat de agenţia Reuters.

Întrebat de jurnalişti dacă Rusia şi-a mutat forţele nucleare, oficialul american a refuzat să ofere un răspuns specific, dar a subliniat că "Statele Unite nu au motive să îşi adapteze poziţionarea defensivă în acest moment".

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a avertizat marţi seară, după o serie de afirmaţii ale liderilor de la Moscova, că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage "consecinţe severe". "Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total caracterul conflictului, iar Rusia trebuie să ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată. Când observăm o astfel de retorică în mod repetat din partea Rusiei este un lucru pe care trebuie să îl luăm în serios şi, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecinţe severe pentru Rusia", a declarat Stoltenberg.

Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat marţi că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Rusia pregăteşte anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, după referendumuri pe care Occidentul nu le recunoaşte. Moscova a sugerat că, după anexare, atacurile ucrainene asupra acestor regiuni vor fi considerate atacuri asupra teritoriului rus. Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: amenintare nucleara