Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, aflat în vizită la Moscova, s-a lansat într-o nouă critică la adresa Statelor Unite, pe care le-a comparat cu un şarpe Boa care înghite naţiuni mai mici.
Chavez şi-a început vizita miercuri seara printr-un discurs în faţa studenţilor moscoviţi, în cadrul căruia a comparat Statele Unite cu un şarpe Boa care înghite naţiuni mai mici, după care a calificat puterea americană drept "principalul terorist al lumii".
"Statele Unite vor să controleze lumea întreagă, dar imperiul yankeu este pe cale de a eşua. Se va prăbuşi (...) în anii, deceniile care urmează", a declarat acesta în discursul rostit la Universitatea prieteniei între popoare, potrivit Interfax, citată de Mediafax.
Chavez a lăudat apoi acţiunile premierului rus, Vladimir Putin şi ale lui Dmitri Medvedev. "Cred că Putin şi Medvedev vor lăsa în urma lor o mare moştenire, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga lume", a precizat acesta.
Pasional ca de obicei, Chavez a cântat împreună cu publicul.
Liderul venezuelan, care se întâlneşte astăzi cu Putin şi cu Medvedev, încearcă în special să achiziţioneze tancuri de tip T-72 şi T-90 în valoare de 500 de milioane de dolari, elicoptere, blindate pentru transportul trupelor şi submarine, potrivit unei surse militare, citată de RIA Novosti.
Principalul consilier diplomatic de la Kremlin, Seghei Prihodko, a declarat miercuri că Rusia ar putea acorda Venezuelei un credit pentru achiziţionarea de armament rusesc, apreciind că în timpul vizitei nu va fi semnat nici un contract de armament.
"Încă nu sunt clare detaliile tehnice, dar decizia politică (de a acorda un credit) a fost luată", dezvăluie o sursă din cadrul Ministerului de Finanţe, citată de cotidianul Kommersant.
Potrivit acestuia, Moscova ar vrea să lege problema vânzării de armament de contractele de exploatare a zăcămintelor petroliere din Venezuela, şi în special de crearea unei companii ruso-venezuelene pentru exploatarea blocului Junin-6 din Bazinul Orenoque.
Dacă un acord de principiu a fost deja semnat între PDVSA (Petroleos din Venezuela) şi Consorţiul petrolier naţional (constituit în toamna lui 2008 de Rosneft, Loukoil, Gazprom Neft, TNK-BP şi Surgutneftegaz), Moscova speră ca societatea să intre în funcţiune înainte de sfârşitul anului, potrivit vicepremierului rus, Igor Secin.
Citește pe Antena3.ro