x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia vrea să convingă Turcia să-i accepte aderarea la NATO

Suedia vrea să convingă Turcia să-i accepte aderarea la NATO

10 Iun 2022   •   13:17
Suedia vrea să convingă Turcia să-i accepte aderarea la NATO

Suedia vrea să facă progrese în negocierile cu Turcia pentru a obține acordul Ankarei cu privire la aderarea la NATO, potrivit șefei diplomației din această țară, Ann Linde, citată de Reuters.

"Cererea noastră a primit un sprijin larg în rândul membrilor NATO. Aspiraţia noastră este ca, în mod constructiv, să facem progrese cu privire la obiecţiile ridicate de Turcia. Suedia va contribui în mod solidar la securitatea întregii Alianţe, inclusiv cea a Turciei", a spus Ann Linde în Parlamentul suedez.

Cu toate astea, cerințele Turciei de extrădare a unor lideri kurzi nu au fost acceptate de autoritățile de la Stockholm.

Finlanda şi Suedia și-au depus oficial candidatura la NATO luna trecută dar Turcia se opune, acuzând cele două țări scandinave că au oferit azil politic unor luptători kurzi, membir ai unor grupări considerate teroriste de Ankara. 

Turcia este al doilea stat important din Alianța Nord-Atlantică, deține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și este riveran la Marea Neagră cu Rusia. 


 

×
Subiecte în articol: suedia turcia nato