x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tadici îşi continuă mandatul

Tadici îşi continuă mandatul

de Anca Aldea    |    04 Feb 2008   •   00:00
Tadici îşi continuă mandatul

Aproximativ 6,7 milioane de sârbi cu drept de vot au fost aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi alege viitorul curs politic – prooccidental sau prorus. Al doilea tur de scrutin a adus la secţiile de vot mult mai mulţi alegători.

REZULTAT STRÂNS ÎN SERBIA - Exit poll-urile arată că sârbii au ales un proeuropean


 

Aproximativ 6,7 milioane de sârbi cu drept de vot au fost aşteptaţi ieri la urne pentru a-şi alege viitorul curs politic – prooccidental sau prorus. Al doilea tur de scrutin a adus la secţiile de vot mult mai mulţi alegători.

 

Turul al doilea al scrutinului prezidenţial sârb disputat între proocidentalul preşedinte în exerciţiu, Boris Tadici, şi ultranaţionalistul Tomislav Nikolici s-a încheiat aseară, la ora locală 21:00 (22:00, ora României), iar exit poll-urile au fost făcute publice după ora locală 21:30. Sondajele de la ieşirea de la urne l-au dat câştigător pe actualul preşedinte în exerciţiu, proeuropeanul Boris Tadici, potrivit unor responsabili ai Partidului Democrat, unei organizaţii neguvernamentale care a monitorizat scrutinul, precum şi Comisiei Electorale Centrale.

 

Centrul pentru Alegeri Libere şi Democraţie (CESID) a anunţat totodată că Tadici, care s-a declarat în favoarea integrării Serbiei în Uniunea Europeană, a obţinut 50,3% din sufragii, faţă de 48,1% primite de candidatul ultranaţionalist Tomislav Nikolici, care s-a pronunţat pentru apropierea de Rusia. Potrivit CESID, diferenţa dintre cei doi candidaţi era de 100.000 de voturi.

Analiştii au estimat că scorul strâns de ieri, care a răsturnat rezultatele primului tur de scrutin, câştigat de Nikolici (cu 39,99% de voturi faţă de 35,39% obţinute de Tadici), s-a datorat dorinţei sârbilor pentru o schimbare. Aceste alegeri sunt cele mai importante din octombrie 2000, de la căderea regimului Miloşevici. “Vom avea un fel de referendum privitor la calea pe care Serbia trebuie să o urmeze. Mă aştept ca alegătorii să decidă continuarea reformelor începute în 2000”, a spus Tadici înaintea votului de ieri, oferit pe fundalul crizei din Kosovo, unde autorităţile locale au anunţat că îşi proclama rapid independenţa. Sârbii din provincie au votat fără mare convingere şi sub privirea indiferentă al albanezilor, care boicotează alegerile sârbe încă din 1989. “Rezultatul acestor alegeri va avea un impact minim asupra statutului Kosovo, votul este expresia unei dorinţe, dar acest lucru nu va funcţiona”, a declarat un profesor în vârstă de 65 de ani, citat de agenţia NewsIn. “Sârbii votează degeaba. Va fi ultima dată când participă la alegeri sârbe, ne vom declara independenţa în curând”, a comentat un fermier din Priştina.

 

Participare-record. Ieri după-amiază, Comisia Electorală sârbă a anunţat o rată de participare de 33,91%, “situaţie care sugerează o proporţie finală de 63%”, informează pagina electronică a postului de radio B92. Anterior, Centrul pentru Alegeri Libere şi Democraţie anunţase că, la prânz, rata de participare era de 22,4%, cu un procent mai mult decât în primul tur de scrutin, a anunţat agenţia Beta, citată de Mediafax. Aseară, însă, la închiderea secţiilor de votare, participarea la vot era de 66,8%, un record de la alegerile prezidenţiale din 2000, care l-au înlăturat de la putere pe Slobodan Miloşevici.

 

×
Subiecte în articol: externe tadici