x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Taifunul” Farage îi spulberă pe conservatori

„Taifunul” Farage îi spulberă pe conservatori

de Şerban Mihăilă    |    13 Mai 2019   •   11:36
„Taifunul” Farage îi spulberă pe conservatori
Sursa foto: MATHIEU CUGNOT

Liderii conservatori și laburiști din Marea Britanie au intrat în panică și sună cu disperare mobilizarea în rândul propriilor votanți, cerându-le să-i susțină la apropiatele alegeri europene, unde sondajele de opinie îl dau câștigător detașat pe Nigel Farage, unul dintre artizanii Brexit. Cu aproximativ zece zile înaintea europarlamentarelor, noul partid al lui Farage se bucură de mai mult sprijin decât cele două mari partide tradiționale din Regatul Unit la un loc.

 

Partidul pentru Brexit, noua formațiune politică a liderului eurosceptic, este creditat cu 34% din intențiile de vot ale electoratului, înaintea alegerilor din 23 mai, a dezvăluit ultimul sondaj de opinie realizat de „Opinium” pentru publicația „The Observer”. Partidul Laburist a căzut pe locul secund, cu 21%, iar conservatorii premierului Theresa May s-au prăbușit pe locul patru, cu 11%, în urma liberal-democraților pro-UE, care cer în mod explicit organizarea unui al doilea referendum pe tema Brexit și sunt creditați cu 12 procente din preferințele electoratului, scrie „The Guardian”. Altfel spus, Partidul Conservator a obținut mai puțin de o treime din voturile cu care este creditată formațiunea politică lansată de Farage în urmă cu numai o lună. Sondajul sugerează că Partidul pentru Brexit se îndreaptă spre un triumf răsunător, pe care, foarte probabil, Farage îl va folosi în Parlamentul de la Londra pentru a-și susține categoricul său punct de vedere și anume acela că Marea Britanie trebuie să părăsească imediat UE, fără a ajunge la nicio înțelegere cu blocul comunitar. De altfel, într-un discurs rostit în week-end în fața susținătorilor săi, Farage a descris înțelegerea Brexit, mediată de May la Bruxelles, drept „un document de capitulare a unei națiuni care a fost înfrântă în război”. Farage, al cărui fost partid UKIP este considerat de mulţi ca fiind cel care a forţat referendumul din 2016 privind apartenenţa la UE, şi-a lansat noua formaţiune în aprilie, promițându-le  o confruntare pe viață și pe moarte liderilor politici ai ţării, pe care i-a acuzat că au trădat votul popular asupra ieşirii din UE. Un eșec major al conservatorilor și laburiștilor la europarlamentare este foarte posibil, în condițiile în care cele două mari partide tradiționale britanice au suferit înfrângeri usturătoare în alegerile locale din această lună, unde electoratul a sancționat drastic blocajul politic și bâlbâielile executivului de la Londra în privința Brexit. În pofida anunțatei ieșiri din UE, guvernul May organizează alegeri europarlamentare, deoarece Regatul Unit nu a părăsit blocul comunitar în luna martie, așa cum fusese stabilit inițial.

Operațiunea „Opriți-l pe Farage”

Panicați de rezultatele sondajelor, atât liderii conservatorilor, cât și cei ai laburiștilor din opoziție par să organizeze tardiv operațiunea „Opriți-l pe Farage”, remarcă „The Guardian”. May este acuzată de liderii conservatorilor că „a alimentat populismul” cu indecizia ei în privința Brexit, iar laburiștii au lansat un apel disperat la susținătorii lor să iasă la vot, în pofida semnalelor amestecate trimise de partid pe tema UE. May a fost nevoită să negocieze un compromis cu laburiștii asupra Brexit, după ce parlamentarii au respins de trei ori acordul de ieșire din UE. Marea Britanie ar urma să părăsească UE în octombrie, însă neînțelegerile interne în privința condițiilor de ieșire pot prelungi acest termen-limită.

 

 

„Alegătorii laburiști trebuie să iasă la vot, pentru a-l opri pe un extremist de extremă dreapta, care pretinde că reprezintă Marea Britanie”.

Richard Corbett, liderul laburiștilor în Parlamentul European

 

  

 

×
Subiecte în articol: nigel farage brexit