x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taţii francezi caută răspunsuri in Spania

Taţii francezi caută răspunsuri in Spania

de Irina Cristea    |    24 Noi 2007   •   00:00
Taţii francezi caută răspunsuri in Spania
Sursa foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/

Intreprinzătorii spanioli au descoperit o nouă "nişă" de afaceri - laboratoarele pentru testarea ADN. Acestea se inmulţesc ca ciupercile, cel mai cerut test fiind cel de paternitate, iar cei mai numeroşi clienţi - francezii.

Intreprinzătorii spanioli au descoperit o nouă "nişă" de afaceri - laboratoarele pentru testarea ADN. Acestea se inmulţesc ca ciupercile, cel mai cerut test fiind cel de paternitate, iar cei mai numeroşi clienţi - francezii.

Mizănd pe suspiciunile multor bărbaţi şi profitănd de cadrul legislativ strict din Franţa vecină, spaniolii care au investit in laboratoare genetice işi văd afacerea prosperănd. Iar piesa de rezistenţă din oferta pe care o pun la dispoziţie este efectuarea de teste de paternitate, relatează AFP.

STRICTUL HEXAGON. Acest tip de analize nu sunt supuse prevederilor vreunei legi speciale in Spania şi au mare succes mai ales in răndul străinilor care locuiesc in state mai puţin liberale din acest punct de vedere. Un număr mare de clienţi provin din Franţa, unde legea face extrem de dificilă efectuarea unui astfel de test la cerere. "In Franţa, tatăl nu poate solicita unui laborator un test de paternitate fără acordul mamei şi o autorizaţie scrisă din partea unui tribunal", explică Jorge Puente, directorul tehnic al unui laborator spaniol a cărui cifră de afaceri se bazează in proporţie de 30% pe clientela din Hexagon. O firmă din sudul Spaniei se măndreşte că 80% dintre clienţii săi sunt francezi. Identificarea unei persoane pe baza amprentei genetice in afara unei proceduri judiciare se pedepseşte in Franţa, confirm legii, cu o amendă de 15.000 de euro şi riscul de a petrece un an in inchisoare.

KITUL. Procedura este simplă. Tatăl bănuitor primeşte de la laborator un "kit de paternitate", ce conţine o fişă de observaţie, două recipiente din plastic şi două beţişoare cu capete vătuite, unul pentru presupusul tată, celălalt pentru copilul a cărui paternitate este pusă sub semnul intrebării. Cu ajutorul acestor beţişoare, tatăl suspicios recoltează probe de la micuţ şi le retrimite, impreună cu propriile lui probe, la laborator. Răspunsul il primeşte in maximum trei zile, in urma comparării eşantioanelor, iar toată operaţiunea costă 395 de euro. Clientul primeşte "verdictul" prin intermediul unei scrisori, prin fax sau e-mail, la alegere.

Răspunsul este 100% confidenţial şi nu are valoare juridică, iar clienţii sunt informaţi cu privire la aceste detalii incă din prima clipă. Există laboratoare care lansează şi promoţii, preţul unui test ADN putănd scădea, astfel, pănă la suma de 119 euro.

DIVERSIFICARE. "E o afacere profitabilă, dar trebuie să fii atent in permanenţă, la mişcările şi ofertele concurenţei", explică spaniolii implicaţi in astfel de intreprinderi. O soluţie este diversificarea activităţii. De pildă, clienţilor li se poate oferi posibilitatea de a detecta provenienţa geografică a rudelor indepărtate. Preţul unui asemenea test este de 200 de euro. Unele firme şi-au pus la dispoziţie serviciile in cazuri şi mai inedite. De exemplu, un laborator a fost solicitat de managerii unei companii cu 50 de angajaţi pentru a afla cine este salariatul care insistă să işi facă nevoile pe colacul toaletei.

irina.cristea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe