x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni: Administraţia SUA vrea un rol mai mare al Taiwanului în ONU

Tensiuni: Administraţia SUA vrea un rol mai mare al Taiwanului în ONU

27 Oct 2021   •   11:20
Tensiuni: Administraţia SUA vrea un rol mai mare al Taiwanului în ONU

Administraţia Biden speră să obţină susţinerea altor ţări pentru a oferi Taiwanului un rol mai mare în cadrul Naţiunilor Unite, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre Statele Unite şi China pe tema statutului teritoriului separatist, informează agenţia Bloomberg.

Administraţia de la Beijing, care consideră Taiwanul parte a Chinei, a blocat participarea teritoriului în agenţii ale Naţiunilor Unite precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de când a fost ales în funcţie actualul preşedinte taiwanez, Tsai Ing-Wen, în 2016. Actuala Admninistraţie de la Taipei refuză să accepte că Taiwanul este parte a Chinei.

"Excluderea Taiwanului din agenţiile ONU subminează activitatea importantă a Naţiunilor Unite, care ar beneficia mult de pe urma contribuţiilor Taiwanului", a declarat marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Faptul că Taiwanul a participat în ultimii 50 de ani la unele activităţi ale agenţiilor ONU reprezintă o dovadă despre valoarea pe care comunitatea internaţională o acordă contribuţiilor Taiwanului. Deşi aeroporturile taiwaneze sunt tranzitate anual de milioane de pasageri, Taiwanul nu este reprezentat în Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Adunării Generale a OMS, Taiwanul este acum absent, deşi avem multe de învăţat despre reacţia extraordinară a Taiwanului la pandemia COVID-19", a subliniat Antony Blinken.

"Statele Unite consideră Taiwanul un partener valoros, un succes al democraţiei, un prieten de încredere care ar trebui să aibă o participare substanţială la sistemul ONU", a afirmat, la rândul său, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Administraţia de la Beijing i-a recomandat, săptămâna trecută, preşedintelui SUA, Joseph Biden, să dea dovadă de "prudenţă" după ce liderul de la Casa Albă a afirmat că armata americană va apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac al Chinei. Preşedintele Joseph Biden a fost întrebat, în cursul unei dezbateri cu public organizate de postul de televiziune CNN, dacă Statele Unite ar apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. "Da, avem un angajament de a face acest lucru", a răspuns Joseph Biden.

Ca reacţie, Ministerul de Externe de la Beijing l-a îndemnat pe Joseph Biden să dea dovadă de "prudenţă". "În problemele referitoare la interesele fundamentale, precum suveranitatea şi integritatea teritorială, China nu va accepta niciun compromis", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Pe fondul criticilor, Preşedinţia SUA a semnalat că Joseph Biden "nu a anunţat nicio modificare a politicii Washingtonului". "Relaţia SUA-Taiwan în domeniul apărării se ghidează după Legea relaţiilor cu Taiwanul. Vom susţine angajamentul nostru în virtutea acestei legi, vom continua să susţinem autoapărarea Taiwanului şi vom continua să ne opunem oricărei modificări unilaterale a actualului statut", a subliniat Casa Albă.

China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat recent în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte "catastrofale" asupra păcii în Asia.

Japonia şi Australia au exprimat preocupări privind amplificarea tensiunilor şi au lansat apeluri la dialog între Beijing şi Taipei. Statele Unite au denunţat activităţile militare chineze şi au transmis că menţin angajamentele de apărare a Taiwanului. Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependentă din Taiwan şi au aprobat recent vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

Preşedintele Joseph Biden a vorbit recent cu omologul său din China, Xi Jinping, despre criza din Taiwan. "Am vorbit cu Xi Jinping despre Taiwan. Am stabilit că nu trebuie să facem nimic altceva în afară de respectarea Acordului", a declarat Joseph Biden. Acordul dintre SUA şi China prevede că Washingtonul poate avea doar relaţii informale cu Taiwanul, dar poate asuma şi angajamente în materie de apărare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taiwan