x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Republica Moldova după 5 săptămâni de proteste. Opoziția prorusă a înființat un Comitet al Salvării Naționale

Tensiuni în Republica Moldova după 5 săptămâni de proteste. Opoziția prorusă a înființat un Comitet al Salvării Naționale

17 Oct 2022   •   13:07
Tensiuni în Republica Moldova după 5 săptămâni de proteste. Opoziția prorusă a înființat un Comitet al Salvării Naționale
Sursa foto: protest R.Moldova/antena3

Un Comitet al Salvării Naționale va fi înființat în R. Moldova de către opoziție. Acesta are scopul de a prelua conducerea provizorie a țării dacă este nevoie. Proteste ample au loc de mai multe săptămâni, transmite Agora.md.

"Propun constituirea unui Comitet de salvare naţională, căruia poporul să îi atribuie funcţii pentru efectuarea diferitelor tipuri de acţiuni, inclusiv în caz de necesitate, conducerea guvernului până la anunţarea alegerilor anticipate. Uşile comitetului nostru sunt deschise tuturor partidelor, tuturor persoanelor", a spus Ilan Şor, un om de afaceri care a fugit în  Israel, fiind anchetat în R.Moldova. El s-a adresat, pe un ecran mare, manfestanților din centrul Chișinăului. Aceștia demonstrează de cinci săptămâni împotriva guvernului prooccidental al Maiei Sandu și a crizei energetice. 

Pe același ecran și-a transmis mesajul și Gheorghe Cavaliuc, șeful Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fugit și el din țară. 

"Sunt timpuri complicate, ei schimbă legile şi numesc procurori la fiecare trei luni. Ei schimbă legi pentru a vă înjosi şi a nu vă da voie să vă spuneţi punctul de vedere, dar puterea poporului e mai mare decât dorinţa lor de a se menţine în funcţie", a declarat acesta. 

Protestatarii cer măsuri sociale, acuză autoritățile pentru contractul dezavantajos încheiat cu Gazprom, și posibilitatea mare de a fi oprite livrările pentru neplata  datoriilor, vor demisia Maiei Sandu, a guvernului și dizolvarea parlamentului. 

"Frăția penalilor"

De asemenea, la finalul manifestației, aceștia au votat o rezoluție pentru înființarea Comitetului Salvării Naționale, alcăuit d in 4 partide de opoziție. 
Din conducerea comitetului fac parte Ilan Şor, preşedintele partidului cu același nume, Marina Tauber, vicepreşedinte al Partidului Şor, Gheorghe Cavcaliuc, preşedintele PACE, Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei, Radu Buşilă, primarul comunei Piatra, raionul Orhei, Constantin Starîş, deputat, Serghei Mişin, preşedintele Partidului Renaştere-Vozrojdenie.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, spune că acest Comitet este o "frăţie a penalilor".
"Oameni buni, ei sunt disperaţi. Această grupare de hoţi, vrea să rupă Republica Moldova de pe calea ei de dezvoltare europeană. Ei nu vor pace şi linişte în ţara noastră. Ei vor haos pentru a scăpa de justiţie. Sunt nişte fricoşi, au fugit din ţară. Trăiesc în lux în ţări străine şi se ascund ca tâlharii în spatele oamenilor. Noi vom izbuti. Moldova va reuşi!<  a scris acesta pe Facebook.

Organizatorii protestului spun că au participat circa 60.000 de oameni însă datele poliției arată 6.000 de persoane. Manifestanții au instalat corduri pe bd. Ștefan cel Mare, bșocând circulația. 
Comisia pentru Situaţii de Urgenţă a interzis, vineri, desfăşurarea de proteste care implică blocarea drumurilor publice. Marșuri de amploare au loc în capitala țării din 18 septembrie. 

 

×