x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în UE: Germania se opune plafonării preţului gazelor şi asumării în comun a datoriilor

Tensiuni în UE: Germania se opune plafonării preţului gazelor şi asumării în comun a datoriilor

20 Oct 2022   •   15:33
Tensiuni în UE: Germania se opune plafonării preţului gazelor şi asumării în comun a datoriilor
Sursa foto: hepta

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunţat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că se opune iniţiativei Comisiei Europene de plafonare a preţului la gaze şi asumării în comun a datoriilor, exprimând speranţa că naţiuni aliate, precum Statele Unite, nu vor amplificarea crizei energetice.

Poziţia Germaniei riscă să amplifice disensiunile cu Franţa în privinţa cooperării energetice şi apărării în Uniunea Europeană.

"Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin", a afirmat Olaf Scholz, citat de site-ul Tagesschau.de. Cancelarul Germaniei a cerut ca Uniunea Europeană să ajungă la acorduri cu naţiuni precum Japonia şi Coreea de Sud, astfel încât aceste ţări să nu genereze concurenţă pe piaţa achiziţiilor de gaze.

În plus, Olaf Scholz a exprimat speranţa, potrivit agenţiei ANSA, că "naţiuni precum Statele Unite, Canada şi Norvegia, care sunt solidare cu UE în privinţa Ucrainei, nu au interesul ca energia în Europa să devină imposibil de plătit".

În acest context, liderul de la Berlin a justificat încă o dată decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia. Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Cancelarul german, susţinut de Olanda, urmează să se opună, la summitul UE, şi iniţiativei de asumare în comun a datoriilor pentru subvenţionarea clienţilor casnici şi companiilor în criza energetică, un plan susţinut de Franţa, Italia, Spania şi Grecia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz