x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni cu SUA: Ursula von der Leyen vrea simplificarea sistemului UE de subvenţii

Tensiuni cu SUA: Ursula von der Leyen vrea simplificarea sistemului UE de subvenţii

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2022   •   09:20
Tensiuni cu SUA: Ursula von der Leyen vrea simplificarea sistemului UE de subvenţii
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană trebuie să îşi simplifice propriile reglementări privind subvenţiile pentru a atrage companii, ca reacţie la sistemul SUA de stimulente masive, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe fondul tensiunilor transatlatice, informează cotidianul Financial Times.

"UE trebuie să îşi adapteze propriile reglementări pentru a facilita investiţiile publice. Noua politică industrială incisivă a competitorilor noştri necesită un răspuns structural", a declarat Ursula von der Leyen duminică, prezentând primele propuneri ale Comisiei Europene pentru contracararea planului Administraţiei de la Washington de a aloca subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro), o iniţiativă considerată neconcurenţială de către Bruxelles.

Preşedintele Joseph Biden a catalogat Legea pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) drept "cea mai agresivă acţiune" adoptată pentru contracararea efectelor crizei climatice. Dar partenerii europeni consideră că subvenţiile şi creditele fiscale pentru produse precum vehicule electrice, turbine eoliene şi hidrogen curat le oferă companiilor cu sedii în SUA avantaje incorecte şi atrag spre relocare grupuri industriale din UE.

În replică, Ursula von der Leyen consideră că Uniunea Europeană trebuie să îşi modifice reglementările privind investiţiile publice, să reanalizeze dacă sunt necesare "finanţări noi la nivel comunitar" şi să insiste ca Washingtonul să schimbe planul subvenţiilor, pentru a elimina riscul litigiilor comerciale. "Există un risc ca Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) să conducă la competiţie incorectă, la închiderea pieţelor şi la fragmentarea reţelelor esenţiale de aprovizionare. UE trebuie să treacă la acţiuni pentru reechilibrarea terenului concurenţial şi să îmbunătăţească propriul cadru de subvenţii", a argumentat Ursula von der Leyen.

"Suntem foarte atenţi să evităm distorsionarea pieţei noastre unice. Este foarte important. Dar trebuie să reacţionăm şi la competiţia globală din ce în ce mai mare în materie de tehnologii ecologice. Dacă vom vedea că investiţii din sectoare strategice se îndepărtează de Uniunea Europeană, acest lucru nu va face decât să submineze piaţa unică. De aceea, analizăm modalităţi de simplificare şi adaptare a ajutoarelor noastre de stat", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) prevede credite fiscale şi subvenţii destinate clienţilor şi companiilor din SUA pentru produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic, în contextul în care Statele Unite vor să reducă emisiile poluante şi să creeze locuri de muncă. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja că vor opta pentru a face investiţii în SUA, în detrimentul Uniunii Europene. Unele state UE, printre care Franţa, cer Bruxellesului să riposteze printr-un sistem european de subvenţii masive, iar ideea pare a fi susţinută de Germania.

Biden s-a declarat încrezător că SUA şi UE vor depăşi disputele privind subvenţiile

Preşedintele american, Joseph Biden, s-a declarat încrezător joi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depăşi disensiunile generate de subvenţiile masive pregătite de Washington. "Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat. Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului. Le cerem echipelor noastre să continue activităţile pe această temă, în cadrul consultărilor SUA-UE aflate în curs. Cred că putem depăşi unele diferenţe care există, sunt încrezător", a afirmat Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă alături de Emmanuel Macron.

Germania a criticat politica "protecţionistă" a SUA, dar este nemulţumită şi de abordarea UE în domeniul energiei

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a criticat, sâmbătă, "politica economică protecţionistă" a Administraţiei Joseph Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial, în contextul sistemului SUA de subvenţii masive, părând să critice şi politicile Uniunii Europene. "Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, în acelaşi timp, există o enormă politică economică protecţionistă", a declarat Christian Lindner într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, conform site-ului Tagesschau.de.

Christian Lindner a subliniat că Guvernul de la Berlin va trebui să acţioneze în relaţia cu Administraţia de la Washington pentru protejarea intereselor Germaniei şi pentru evitarea efectelor negative asupra relaţiilor comerciale. Germania nu are niciun interes să ajungă la un conflict comercial cu Statele Unite, de aceea este necesară diplomaţie economică, a subliniat Lindner. "Este necesară îmbunătăţirea capabilităţilor concurenţiale. Şi trebuie să înţelegem că solicitările din ce în ce mai mari ale Uniunii Europene în politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca acţiunile Statelor Unite de distorsionare a competiţiei", a afirmat ministrul de Finanţe de la Berlin.

Statele europene nu au reuşit încă să depăşească disensiunile privind un mecanism de plafonare a tarifelor la gaze, iar o nouă reuniune pe această temă va avea loc în decembrie. Grecia, Italia, Spania, Belgia şi Polonia cer plafonarea preţurilor la gaze, dar întâmpină opoziţia Germaniei şi Olandei, care se tem că introducerea unui mecanism de limitare a preţurilor va deregla piaţa.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen subventii ue