Compania care operează centrala nucleară Fukushima a început astăzi să injecteze azot într-unul dintre reactoarele avariate de cutremurul şi valul tsunami care au lovit Japonia în 11 martie. Experţii niponi vor să împiedice astfel producerea unei eventuale explozii de hidrogen.
Citeşte şi Japonia riscă să intre în recesiune
TEPCO a început să pompeze azot în incinta reactorului 1, potrivit NHK. Reprezentanţii companiei susţin că acest proces ar putea dura circa şase zile şi vor fi folosiţi 6.000 de metri cubi de gaz.
Un purtător de cuvânt al Agenţiei japoneze pentru siguranţă nucleară şi industrială, Hidehiko Nishiyama, a explicat că injectarea este o "măsură preventivă" şi a dat asigurări că nu există un "pericol imediat" de explozie.
Agenţia a cerut companiei să monitorizeze radioactivitatea din zonă şi să dea publicităţii toate informaţiile. Nishiyama a declarat că azot va fi injectat ulterior şi în reactoare 2 şi 3.
O explozie puternică a avariat serios clădirea reactorului 1, pe 12 martie, la o zi după cutremurul şi valul tsunami care au lovit centrala nucleară.
TEPCO a estimat că 70% din combustibilul nuclear de la reactorul 1 a fost avariat, 30% din cel de la reactorul 2 şi 25% din reactorul 3.
Seismul produs în 11 martie şi tsunamiul care i-a urmat s-a soldat cu moartea a 12.596 de persoane, în timp ce 14.747 de persoane sunt date dispărute în continuare, a anunţat Agenţia naţională de poliţie.
Scurgerea de apă radioactivă în ocean, oprită
TEPCO a reuşit, ieri, să oprească scurgerea de apă puternic radioactivă, care se deversa în Oceanul Pacific. TEPCO a anunţat că a injectat agenţi chimici care solidifică solul din apropiere de fisură, pe unde se scurgea apa contaminată.
TEPCO urmează, în continuare, să pompeze circa 11.500 de tone de apă slab radioactiv, pe care o va deversa în mare, din cauza lipsei spaţiului de stocare la centrală. Însă oficialii au dat asigurări că această apă nu prezintă un pericol important pentru sănătatea umană. (V.M.)