x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Guardian: Franţa merită să fie exclusă din UE pentru măsurile de deportare a romilor

The Guardian: Franţa merită să fie exclusă din UE pentru măsurile de deportare a romilor

16 Sep 2010   •   00:00

Franţa merită să fie exclusă din Uniunea Europeană pentru măsurile de deportare a romilor, luate pe baze etnice, iar nesancţionarea acestui stat ar atrage alte Guverne de dreapta să îi urmeze exemplul, pentru a obţine voturi, comentează cotidianul britanic The Guardian, citat de Mediafax.



"Să ne amintim: aceştia sunt cetăţeni ai UE, deportaţi dintr-un stat membru în altul din cauza etniei lor. Imaginaţi-vă amploarea acestui caz dacă (Nicolas) Sarkozy (preşedintele Franţei, n.red.) ar începe să deporteze persoane care s-ar întâmpla să fie evrei sau persoane de culoare. I-ar fi trebuit Uniunii Europene 18 luni să reacţioneze ?", se întreabă autoarea comentariului, Louise Doughty, referindu-se la procesul de expulzare de etnici romi în România şi Bulgaria, demarat în urmă cu un an şi jumătate, dar intensificat în ultima perioadă.

"Se vorbeşte despre o amendă mare. O amendă ? De ce nu o excludere a Franţei din UE? (...) Un regim rasist nu are ce căuta într-o Europă civilizată. Dacă Sarkozy nu are nevoie de nicio decizie legală pentru a expulza persoane în afara graniţelor ţării, de ce să i se acorde şansa unui proces corect înainte de a-l da afară din Uniunea Europeană?", notează autoarea.

Se estimează că în Europa există zece milioane de romi, dintre care 86 la sută trăiesc sub limita sărăciei. Ei reprezintă minoritatea etnică având cea mai rapidă creştere din Europa. Oricât de extremă este acţiunea Franţei, ea constituie cel mai clar exemplu al intensificării măsurilor împotriva romilor în întreaga Europă, comentează The Guardian.

"Dacă Sarkozy nu este sancţionat pentru deportările sale, şi alte Guverne de dreapta vor înţelege că persecuţia romilor este o măsură care adună voturi şi care nu le costă nimic", consideră autoarea comentariului, amintind că, potrivit unor rapoarte, 60 la sută dintre persoanele cu drept de vot din Franţa aprobă poziţia preşedintelui lor pe această temă.

"Iată de ce disputa dintre comisarul (european) pentru Justiţie şi Guvernul francez este atât de importantă. (...) (Viviane) Reding trebuie să acţioneze ferm şi rapid dacă vrea ca poziţia sa pe această temă să aibă un impact, iar alte Guverne europene, inclusiv cel al Marii Britanii, trebuie să o susţină public", conchide autoarea.

×
Subiecte în articol: externe