x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May dorește o relație unică și ambițioasă cu UE

Theresa May dorește o relație unică și ambițioasă cu UE

09 Oct 2017   •   21:40
Theresa May dorește o relație unică și ambițioasă cu UE

 Premierul britanic, Theresa May, a susţinut luni într-un discurs în Camera Comunelor că viitoarea relaţie a ţării sale cu UE după Brexit trebuie să fie 'unică şi ambiţioasă', adică să nu se bazeze pe modele de cooperare deja existente între blocul comunitar şi alte state, cum ar fi de exemplu cele cu Elveţia sau Norvegia sau modelul acordului de liber schimb UE-Canada, relatează agenţia EFE.

Ea a respins în acest context ideea ca Marea Britanie să facă parte din Spaţiul Economic European, întrucât în opinia sa aceasta ar presupune 'adoptarea automată şi integrală a noilor legi europene'.

Theresa May a insistat de asemenea asupra solicitării deja formulate ca în procesul separării Marii Britanii de UE să fie convenită o perioadă de tranziţie de doi ani, dincolo de care să înceapă noua relaţie între Marea Britanie şi UE în baza unui acord definitiv.

Premierul britanic a susţinut acest discurs în ziua când a început a cincea rundă de negocieri privind Brexitul, declaraţiile ambelor părţi fiind din nou marcate de condiţionări reciproce care nu au permis să se înregistreze progrese în rundele precedente.

Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziţie înainte să fie stabilite condiţiile separării Marii Britanii de UE, în special 'factura' Brexitului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel şi acuzând UE că dă dovadă de inflexibilitate.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May