x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedie în apele siriene: 34 de morți și 14 persoane, salvate de pe o ambarcațiune cu migranți

Tragedie în apele siriene: 34 de morți și 14 persoane, salvate de pe o ambarcațiune cu migranți

23 Sep 2022   •   10:20
Tragedie în apele siriene: 34 de morți și 14 persoane, salvate de pe o ambarcațiune cu migranți
Sursa foto: observator.tv

Autoritățile siriene au găsit 34 de morți și 14 supraviețuitori într-o ambarcațiune de migranți din apropierea orașului de coastă Tartous. Supraviețuitorii au spus că ambarcațiunea a plecat din nordul Libanului, a declarat pentru Reuters Samer Qubrusli, directorul general al porturilor.

Qubrusli a citat supraviețuitori care au declarat că ambarcațiunea a plecat din Minyeh, în nordul Libanului, cu câteva zile în urmă și a adăugat că cei de la bord aveau mai multe naționalități.

El a precizat că operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare în condiții dificile din cauza mării agitate și a vântului puternic.

Libanul a înregistrat o creștere bruscă a migrației, determinată de una dintre cele mai grave crize economice din lume din anii 1850 încoace. Pe lângă libanezi, mulți dintre cei care pleacă la bordul ambarcațiunilor de migranți sunt ei înșiși deja refugiați din Siria și Palestina.

Zeci de persoane din orașul Tripoli, din nordul Libanului, au organizat joi un protest pentru a alerta autoritățile că au pierdut contactul cu o ambarcațiune de migranți cu zeci de persoane la bord.

Reuters nu a putut confirma dacă este vorba de aceeași ambarcațiune menționată de autoritățile siriene.

Armata libaneză a declarat miercuri că a salvat 55 de persoane aflate la bordul unei ambarcațiuni cu defecțiuni în apele teritoriale ale țării, pe care a remorcat-o până la țărm.

În aprilie, o ambarcațiune cu migranți care a plecat de lângă Tripoli s-a scufundat în timpul unei interceptări de către marina libaneză în largul coastelor țării. Aproximativ 80 de migranți libanezi, sirieni și palestinieni se aflau la bord, dintre care aproximativ 40 au fost salvați, șapte au fost confirmați morți și aproximativ 30 sunt oficial dați dispăruți.

Numărul persoanelor care au plecat sau au încercat să părăsească Libanul pe mare aproape s-a dublat în 2021 față de 2020 și a crescut din nou cu peste 70% în 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a declarat la începutul acestei luni Agenția ONU pentru refugiați pentru Reuters.

Printre principalele motive invocate se numără „incapacitatea de a supraviețui în Liban din cauza deteriorării situației economice” și „lipsa accesului la servicii de bază și oportunitățile limitate de angajare”, a precizat agenția.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: migranti