x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria prorusă vrea să fie recunoscută de UE. Putin vorbeşte despre ea ca despre o grea moştenire a URSS

Transnistria prorusă vrea să fie recunoscută de UE. Putin vorbeşte despre ea ca despre o grea moştenire a URSS

17 Apr 2014   •   19:33
Transnistria prorusă vrea să fie recunoscută de UE. Putin vorbeşte despre ea ca despre o grea moştenire a URSS

Uniunea Europeană trebuie să recunoască Transnistria, teritoriu separatist prorus al Moldovei, de la frontiera cu Ucraina, dacă vrea stabilitate în regiune, a declarat miercuri, la Tiraspol, într-un interviu în exclusivitate pentru agenţia France Presse, preşedintele transnistrean Evgheni Şevciuk.

“UE trebuie să recunoască Transnistria, care nu prezintă şi nu va prezenta niciun risc pentru ea; doar în acest caz se va crea o zonă de stabilitate în regiune”, a afirmat liderul transnistrean.

Această declaraţie survine în contextul în care “Sovietul suprem” (Parlamentul) Transnistriei a cerut miercuri Rusiei şi Naţiunilor Unite recunoaşterea independenţei acestui teritoriu, cu o populaţie oficială de 500.000 de locuitori şi pe care sunt staţionaţi 1.500 de soldaţi ruşi, precizează AFP.
Întrebat în legătură cu o posibilă cerere de alipire la Rusia, similară cazului Crimeii, preşedintele Evgheni Şevciuk s-a limitat să repete că în acest moment pledează “pentru recunoaşterea Transnistriei” şi nu vrea să intre în “supoziţii ipotetice”, adăugând că “ceea ce se va întâmpla în continuare trebuie să fie stabilit de cetăţenii republicii noastre”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a notă cu îngrijorare de “votul” exprimat pe 16 aprilie, în aşa-zisul “Soviet Suprem” de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
MAE susţine poziţia exprimată pe acest subiect de Guvernul Republicii Moldova, potrivit căruia decizia transnistreană reprezintă o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă.

“Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere '5+2' circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere. Ministerul Afacerilor Externe salută apelul făcut de Guvernul Republicii Moldova la continuarea dialogului politic, fără precondiţii”, precizează MAE.

Potrivit sursei amintite, şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a avut în cursul după amiezii de 16 aprilie o convorbire telefonică pe acest subiect cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, în vederea coordonării demersurilor.

“România îşi reafirmă susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute şi îşi va coordona, în acest sens, acţiunile cu partenerii europeni si euro-atlantici”, afirmă MAE.

De asemenea, Corlăţean a discutat telefonic şi cu Didier Burkhalter, preşedintele Confederaţiei Elveţiene şi ministru al afacerilor externe al acestui stat care asigură în 2014 presedinţia în exerciţiu a OSCE, anunţă MAE. În convorbirea cu oficialul elveţian, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat “situaţia preocupantă creată în urma deciziei 'Sovietului Suprem' de la Tiraspol şi a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE”.

După cum informează MAE, România se pronunţă pentru continuarea negocierilor în formatul “5+2” în vederea ajungerii la o soluţie politică viabilă în problema transnistreană.

Formatul “5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE si SUA, arată MAE.

Sovietul Suprem de la Tiraspol (Legislativul) a cerut oficial miercuri autorităţilor de la Moscova, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin, să recunoască independenţa Transnistriei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus intensificarea dialogului pe marginea viitorului Transnistriei şi a cerut Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice blocada împotriva Transnistriei, informează joi ITAR-TASS, preluată de Agerpres.

“Aceasta este una dintre cele mai complicate probleme moştenite după destrămarea URSS. Transnistria are o populaţie de peste jumătate de milion, iar oamenii au puternice atitudini proruse. Mulţi sunt cetăţeni ruşi. Oamenii au propriile convingeri referitor la modul în care să-şi construiască viitorul, soarta. Aceasta nu este altceva decât o manifestare a democraţiei, dacă le vom permite să facă după cum dores”', a spus Putin în timpul sesiunii tradiţionale televizate de întrebări şi răspunsuri cu compatrioţii săi.

“Desigur, dialogul trebuie purtat şi cu Moldova, şi cu Ucraina, trebuie intensificate negocierile pe linia '5+2', trebuie ridicată blocada ale cărei urmări negative sunt resimţite de oamenii care locuiesc în Transnistria. (Blocadă) şi din partea Moldovei, şi din partea Ucrainei. Spre graniţa cu Transnistria, din partea Ucrainei au fost deja trimise formaţiuni armate naţionaliste. Desigur, unei asemenea situaţii trebuie să i se pună capăt cât mai urgent”, a spus preşedintele rus.


×
Subiecte în articol: Transnistria