Un mecanism mai echilibrat de luare a deciziilor şi un Parlament European mai eficient sunt doar căteva dintre prevederile ce ar putea deveni "lege" in UE dacă statele membre aprobă Tratatul de la Lisabona, asupra căruia au convenit joi noapte liderii celor 27 de ţări ale Uniunii.
LISABONA - O criză instituţională de 50 de ani s-a incheiat joi noapte
Un mecanism mai echilibrat de luare a deciziilor şi un Parlament European mai eficient sunt doar căteva dintre prevederile ce ar putea deveni "lege" in UE dacă statele membre aprobă Tratatul de la Lisabona, asupra căruia au convenit joi noapte liderii celor 27 de ţări ale Uniunii.
Documentul ar urma să fie semnat la 13 decembrie, tot in capitala Portugaliei, ţara care deţine pănă la 31 decembrie preşedinţia prin rotaţie a UE. El va inlocui Constituţia Europeană, respinsă in 2005 prin referendum de olandezi şi francezi, iar prevederile sale ar deveni aplicabile de la 1 ianuarie 2009, dacă toate ţările il ratifică la timp.
LA TIMP. Acordul marchează un punct de cotitură pentru Europa, după cum transmite BBC. Liderii statelor membre au ieşit din ultima rundă de discuţii vizibil mulţumiţi de compromisul reuşit, punănd capăt unei crize instituţionale ce ameninţa să blocheze buna funcţionare a Uniunii. Mulţumite sunt acum şi Italia, şi Polonia, statele care ar fi putut bloca un acord dacă nu li se satisfăceau anumite solicitări. Prin urmare, Italia s-a declarat mulţumită după ce i s-a promis că, in urma reducerii numărului europarlamentarilor, va rămăne totuşi cu tot atăţia membri ca Marea Britanie, iar Polonia a obţinut garanţia că un grup mic de state membre ar putea amăna luarea unei decizii la nivel comunitar atunci cănd interesele le sunt afectate. Tratatul de la Lisabona permite accelerarea procesului de luare a deciziilor, după 2014, prelungeşte durata preşedinţiei Consiliului de Miniştri, reduce numărul domeniilor unde este nevoie de acordul unanim al ţărilor membre pentru luarea unei decizii, prevede infiinţarea unui post de ministru de Externe. Spre deosebire de proiectul Constituţiei, documentul nu face referire la imn sau la drapel.
Băsescu i-a ironizat pe ziarişti
Preşedintele Traian Băsescu i-a ironizat, aseară, la intoarcerea de la Lisabona, pe ziarişti, lăsănd să se inţeleagă că aceştia nu sunt interesaţi de subiecte importante legate de viitor şi că, in lipsă de cancanuri, sunt decepţionaţi. Preşedintele a reluat in declaraţia făcută la Aeroportul Henri Coandă, ideile pe care le prezentase joi noapte, la Lisabona, imediat după ce s-a ajuns la un acord asupra Tratatului UE. Potrivit Mediafax, la sfărşitul declaraţiei pe tema Tratatului UE, Băsescu a ţinut să spună că ceea ce a prezentat sunt cele mai improtante lucruri care s-au discutat la Lisabona şi a incheiat, adresăndu-se ziariştilor: "Sigur, vă cunosc decepţia, să nu fie un cancan acolo, un vot uninominal, dar asta e viaţa. Poate că este interesant pentru romăni şi ce se intămplă in viitor".
Principalele prevederi ale viitorului Tratat al UE.
- In timp ce Constituţia ar fi inlocuit tratatele printr-un text unic, noul Tratat va modifica textele fondatoare. Sunt eliminaţi termenii care ar putea asimila UE unui stat federal, cum ar fi o Constituţie, drapel, imn, deşi acestea vor continua să existe.
- Carta Drepturilor Omului va avea caracter obligatoriu. Ea conţine 54 de articole referitoare la drepturi civice â libertate, egalitate, drepturi economice şi sociale. Deşi Carta se referă doar la dreptul european, nu la cel naţional, Marea Britanie şi Polonia au obţinut derogări de la aplicarea sa.
- In loc de preşedinţia semestrială, preşedintele Consiliului Uniunii Europene va fi ales pentru doi ani şi jumătate. Principiul rotaţiei se va menţine pentru preşedinţia Consiliului de Miniştri. Preşedintele va pregăti reuniunile şi va reprezenta Uniunea pe scena mondială, fără a se implica in atribuţiile inaltului reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate. Acesta din urmă, in prezent Javier Solana, va deveni vicepreşedinte al Comisiei Europene şi va coordona toate acţiunile externe ale UE.
- Incepănd din 2014, Comisia va avea un număr de membri egal cu două treimi din numărul statelor membre.
- Parlamentul European işi va extinde puterea de co-decizie legislativă in chestiuni privind justiţia, securitatea şi imigraţia.
- Parlamentele naţionale vor putea cere Comisiei Europene să reanalizeze o propunere legislativă.
- Deciziile prin majoritate calificată se vor aplica la 40 de noi domenii, in principal la cooperarea judiciară şi cea dintre forţele de poliţie.
- Majoritatea calificată constă in 55 la sută din voturile statelor membre şi 65 la sută din populaţia Uniunii.
- Tratatul prevede politici comune in domeniul energiei şi combaterii efectelor incălzirii climei.
- Un stat membru are posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană după negocieri cu celelalte ţări. (Mediafax)