x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Treci şi munceşte!

Treci şi munceşte!

de Agerpres    |    04 Oct 2011   •   21:00
Treci şi munceşte!

Functionarii din regiunea valona (sudul Belgiei) trebuie semnalati de fiecare data cand isi iau pauza – mai ales sa traga un fum, iar timpul petrecut oriunde altundeva decat la birou le este scazut din timpul de lucru. Angajatorii spun ca se gandesc in primul rand la binele firmei si nu se prea sinchisesc de revolta pe care au declansat-o in randurile sindicatelor. 'Regula este ca atunci cand cineva iese sau intra in cladire sa fie trecut in pontaj', a explicat purtatorul de cuvant al administratiei regionale valone, Hugo Poliart, confirmand o informatie publicata de cotidianul Le Soir.

Regula pontajului este valabila pentru cei aproximativ 10.000 de func­tionari ai administratiei regionale care se ocupa in special de transporturi, mediu sau de caile navigabile, a adaugat Poliart. Potrivit oficialului, aceasta nu vizeaza in mod specific fu­matorii, ci pe oricine isi paraseste bi­roul/spatiul de lucru, inclusiv cineva 'care merge sa-si cumpere un mar'.

Nu este vorba despre o noua dispozitie, ci, in urma unei cereri de cla­rificare a unui sef de serviciu dintr-una dintre cele aproximativ 400 de sectii administrative, conducerea a amintit, in aceasta vara, de existenta unei circulare date de doi ani, in care se arata ca toate iesirile trebuie inre­gistrate, iar pauzele trebuie scazute din programul de munca, a adaugat Poliart.

Potrivit sindicatelor citate de Le Soir, controalele la intrare si iesire, realizate pana in prezent doar ocazional, s-au generalizat, in timp ce in Belgia este interzis din 2006 fuma­tul la locul de munca. 'Administratia adopta o logica de control si represiune, mai degraba decat de pre­ve­n­tie. Este o stigmatizare a fumatorilor. Nu cred ca aceasta este cea mai buna metoda pentru a lupta impotriva tabagismului. Sau in curand vor incepe sa-i hartuiasca si pe cei care ies la o cafea sau se duc la toaleta?', se intreaba sindicalistul Xavier Lorent.

×
Subiecte în articol: externe