x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în Japonia

Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în Japonia

21 Feb 2013   •   11:40
Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în Japonia
Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi prin spânzurare joi în Japonia, a anunţat Ministerul Justiţiei, preluat de AFP.
 
Cei trei condamnaţi au fost spânzuraţi în zorii zilei. Acestea au fost primele execuţii de la 27 septembrie şi după ce guvernul condus de conservatorul Shinzo Abe şi-a intrat în atribuţii la 26 decembrie.

"Este vorba despre cazuri de o cruzime extremă în care au fost pierdute vieţi preţioase", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul justiţiei, Sadakazu Tanigaki, adăugând că a ordonat execuţiile 'după o examinare amănunţită'.

Unul dintre cei executaţi este un bărbat de 44 de ani ce a violat şi ucis o fetiţă de şapte ani, în 2004, după care i-a trimis mamei acesteia fotografia victimei.

Celelalte două persoane spânzurate, doi bărbaţi, aveau 29 şi, respectiv, 62 de ani.

La 19 ianuarie, ministrul justiţiei a subliniat într-un interviu că nu intenţionează să redeschidă dezbaterile asupra pedepsei cu moartea, "un sistem ce se bucură de sprijin din partea majorităţii populaţiei".

Potrivit Ministerului Justiţiei, în Japonia se mai află în prezent 134 de condamnaţi ce îşi aşteaptă execuţia.

În 2011, în Japonia nu a avut loc nicio execuţie, o premieră pentru un an întreg după aproximativ 20 de ani, din cauză că ordinele necesare nu au fost semnate de miniştrii de justiţie ce s-au succedat. În martie 2012 însă, ele au fost reluate şi, în total, şapte persoane au fost executate anul trecut.

Japonia şi Statele Unite sunt singurele democraţii industrializate care aplică pedeapsa capitală, situaţie ce le atrage proteste din partea guvernelor europene şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Urmare a execuţiilor din luna septembrie, UE a solicitat autorităţilor de la Tokyo 'să ia serios în consideraţie un moratoriu' asupra pedepsei cu moartea 'în aşteptarea abolirii acesteia':

×