x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a SUA decide luni dacă Donald Trump poate continua cursa prezidențială

Curtea Supremă a SUA decide luni dacă Donald Trump poate continua cursa prezidențială

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2024   •   21:30
Curtea Supremă a SUA decide luni dacă Donald Trump poate continua cursa prezidențială
Sursa foto: Hepta

Judecătorii Curții Supreme a SUA decid luni dacă Donald Trump este eliminat din cursa prezidențială. Asta după ce o instanță din Colorado a decis să-l elimine pe Trump de la votul primar republican al statului. Instanța a invocat un amendament care îi vizează pe cei care fac insurecții.

Amendamentul al 14-lea la Constituția Statelor Unite interzice trădătorilor și persoanelor care au provocat insurecții să candideze pentru funcții publice la nivel federal.

Curtea Supremă a SUA urmează să se pronunțe luni dacă statele pot folosi prevederea constituțională pentru a-l împiedica pe Donald Trump să participe la alegerile din 2024, potrivit BBC.

O instanță din Colorado a invocat amendamentul pentru a-l elimina de la votul primar republican al statului, invocând revolta din 6 ianuarie 2021.

Partidul Republican din Colorado a cerut instanței să emită hotărârea pentru a clarifica incertitudinea cu privire la participarea lui Trump. Experții cred că decizia va fi în favoarea lui Trump. Dacă va fi așa, deciziile luate în Colorado și în alte state nu se vor mai aplica, iar Donald Trump va putea fi înscris pe buletinele de vot.

15 state, inclusiv Colorado, organizează alegerile primare marți.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: trump curte decizie cursa prezidentiala