x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump: Victoria lui Netanyahu creşte şansele de pace în Orientul Mijlociu

Trump: Victoria lui Netanyahu creşte şansele de pace în Orientul Mijlociu

10 Apr 2019   •   18:03
Trump: Victoria lui Netanyahu creşte şansele de pace în Orientul Mijlociu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

 Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că rezultatele alegerilor israeliene, care îl dau în avantaj pe premierul Benjamin Netanyahu, cresc şansele de pace în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters. 

"Cred că avem o şansă mai bună de reuşită acum că Bibi a câştigat", a declarat Trump, referindu-se la planul de pace la care echipa sa lucrează de când a venit la putere şi al cărui conţinut este până în prezent secret. 

"Vreau să-l felicit pe Bibi Netanyahu (...) Este poate puţin cam devreme, dar el a câştigat în mod vizibil", a declarat preşedintele SUA în grădinile Casei Albe a doua zi după alegerile care l-au adus pe Netanyahu pe calea obţinerii unui al cincilea mandat de premier. 

"El a fost un aliat formidabil", a adăugat preşedintele american. 

"Faptul că Bibi a câştigat (...) Cred că vom vedea progrese în ceea ce priveşte pacea", a mai spus Trump, lăsând să se înţeleagă că prezentarea planului său ar putea interveni rapid. 

"Eu nu fac niciodată promisiuni, dar toată lumea spunea că este imposibil să obţinem un acord de pace în Orientul Mijlociu între Israel şi palestinieni. Eu cred că avem o şansă", a afirmat Trump. 

Proiecţiile media după numărarea a 97% din voturi creditează partidul lui Netanyahu cu tot atâtea locuri (35), la fel ca şi lista Alb-albastră (centru-dreapta) a lui Benny Gantz. Acestea anticipează însă că Netanyahu poate forma o majoritate de dreapta de 65 de mandate din 120 în viitorul Knesset. 

Într-o astfel de configuraţie, pare foarte improbabil ca preşedintele Reuven Rivlin să încredinţeze în zilele următoare altcuiva decât lui Netanyahu sarcina de a forma o coaliţie de guvernare, consideră AFP. 

În timpul campaniei electorale Netanyahu a scos în evidenţă relaţia sa strânsă cu Trump, care i-a încântat pe israelieni şi i-a înfuriat pe palestinieni recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului în 2017 şi mutând ambasada SUA în Oraşul Sfânt în mai 2018. 

Ultima rundă de negocieri mediate de SUA între Israel şi palestinieni a eşuat în 2014, notează Reuters.

AGERPRES

×