x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia acuză mai multe state NATO că vor prelungirea războiului din Ucraina

Turcia acuză mai multe state NATO că vor prelungirea războiului din Ucraina

23 Aug 2022   •   18:25
Turcia acuză mai multe state NATO că vor prelungirea războiului din Ucraina

Turcia acuză mai multe state NATO că doresc prelungirea războiul din Ucraina şi vor să saboteze acordul privind exportul cerealelor ucrainene şi a îngrăşămintelor ruseşti, scrie EFE.

''Există în Occident mai multe ţări care doresc ca războiul să continue în Ucraina. Sunt state membre ale NATO. Nu spun Statele Unite, spun state membre NATO). Sunt de asemenea state care doresc să saboteze acordul asupra cerealelor'', a spus  șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, fără a le nominaliza. 

Cu toate astea, oficialul turc a atras atenția asupra responsabilității Statelor Unite.
''Nu este SUA, dar aş spune aşa: SUA are o anumită participare. Acordul asupra exportului de cereale ucrainene include şi eliminarea obstacolelor pentru exportul îngrăşămintelor ruseşti, accesul Rusiei la porturi, la tranzacţii bancare şi asigurări, lucruri ca acestea'', a explicat Cavusoglu. ''Există ţări europene care doresc să saboteze acest acord'', a insistat el.

Deocamdată nu  sunt însă probleme serioase în punerea în aplicare a acordului. 
''Continuă fără probleme. Există unele aspecte tehnice minime, care sunt în curs de soluţionare la Centrul de Coordonare de la Istanbul. Până în prezent au plecat din porturile ucrainene 33 de nave, cu un total de circa 723.000 de tone de cereale'', a precizat Cavusoglu. 

×
Subiecte în articol: turcia sua ucraina nato Rusia