x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Manifestaţii de stradă şi jumătate din guvern - schimbat, din cauza corupţiei

Turcia: Manifestaţii de stradă şi jumătate din guvern - schimbat, din cauza corupţiei

26 Dec 2013   •   10:20
Turcia: Manifestaţii de stradă şi jumătate din guvern - schimbat, din cauza corupţiei

Premierul Turciei, Recept Tayyp Erdogan, a anunţat o amplă remaniere guvernamentală, după ce trei miniştri ai cabinetului său au demisionat pe fondul unei anchete de corupţie.

Erdogan a numit zece noi miniştri, adică aproape jumătate de guvern, după consultări cu preşedintele Abdullah Gul.

Ministrul Mediului, unul dintre cei care au părăsit cabinetul, a cerut şi demisia premierului însuşi.

Poliţia turcă investighează presupuse transferuri ilegale de bani către Iran şi cazuri de mită pentru proiecte de construcţii.

Miniştrii Mediului, Economiei şi Internelor au demisionat după ce fiii lor au fost reţinuţi de poliţie. Toţi trei au negat implicarea în orice infracţiune.

Miercuri, în Istanbul au avut loc proteste de stradă faţă de corupţia din guvern şi au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Premierul Erdogan a prezentat miercuri seara preşedintelui Gul noua componenţă a guvernului.

Între cei care şi-au pierdut poziţiile în cabinet se numără şi ministrul Afacerilor UE, Egmen Bagis. El este acuzat pentru implicare într-un scandal de corupţie, dar nu a fost reţinut sau urmărit oficial.

Ministrul Mediului, Erdogan Bayraktar, i-a cerut şi premierului turc să demisioneze. El a spus că o mare parte dintre proiectele de construcţii care se află sub investigaţie au fost aprobate de premierul însuşi.

Premierul Recept Erdogan a numit anchetele poliţiei "un joc murdar". El a spus că acesta este un complot instern şi extern pentru discreditarea guvernului său înaintea alegerilor locale din martie anul viitor.

×
Subiecte în articol: turcia