Turcia rămâne angajată faţă de procesul de aderare la Uniunea Europeană, în pofida "promisiunilor nerespectate" ale blocului comunitar, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce UE a criticat Ankara în problema independenţei justiţiei, relatează dpa.
"Prin acest pachet de reformă, ne declarăm angajamentul faţă de procesul de aderare la UE, deşi promisiunile care ni s-au făcut nu s-au respectat", le-a spus Erdogan membrilor sistemului judiciar la palatul prezidenţial din Ankara.
În cadrul discursului, Erdogan a anunţat detaliile strategiei sale de reformă judiciară, prima anunţată în 2018. Reformele judiciare, susţine Erdogan, sunt menite să includă perioade limitate de detenţie înainte de proces şi nu vor tolera tortura.
Erdogan s-a mai angajat să amelioreze respectarea drepturilor omului şi libertatea de expresie, afirmând că guvernul va relaxa blocajele asupra site-urilor şi va închide numai secţiuni ale paginilor web în loc să blocheze accesul la întreg site-ul.
Turcia a blocat accesul la mai multe site-uri, inclusiv la enciclopedia online Wikipedia. Ankara a anunţat că Wikipedia a fost blocată în 2017 din cauza unor "preocupări de securitate naţională".
Miercuri, Comisia Europeană a dat publicităţii un raport de progres privind Turcia, vorbind despre "noi regrese grave" în ceea ce priveşte sistemul judiciar din Turcia. Ankara nu a reuşit să răspundă unor "preocupări grave asupra unor evoluţii negative continuate în ceea ce priveşte statul de drept şi drepturile fundamentale", menţionează raportul.
Guvernul turc şi-a intensificat măsurile de reprimare împotriva parlamentarilor, activiştilor şi jurnaliştilor critici, după tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016.
Peste 30.000 de persoane sunt în închisoare pentru legături presupuse cu clericul exilat în SUA Fethullah Gulen, pe care Erdogan îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, acuzaţie infirmată de Gulen.
Turcia a anunţat strategia de reformă pentru 2018, dar nu a implementat-o încă, fapt observat de Comisia Europeană în raport. Se aşteaptă ca reformele să fie implementate până în 2023.
AGERPRES