x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia insistă ca Suedia să extrădeze persoanele considerate teroriste de Ankara

Turcia insistă ca Suedia să extrădeze persoanele considerate teroriste de Ankara

18 Aug 2022   •   20:25
Turcia insistă ca Suedia să extrădeze persoanele considerate teroriste de Ankara

Turcia insistă ca Suedia să extrădeze persoanele considerate teroriste de Ankara, cere ministrul Justiției, Bekir Bozdag, citat de AFP.

Declarația vine după ce Suedia a extrădat un cetățean turc condamnat pentru infracțiuni de drept comun. Okan Kale este primul cetățean turc extrădat, din cele 33 de cereri ale Ankarei. El a fost condamnat pentru escrocherie. 

''Dacă ei cred că pot să facă Turcia să creadă că şi-au ţinut promisiunile extrădând infractori de drept comun, atunci se înşală'', a spus acesta.  

După summitul NATO de la Madrid, desfășurat la sfârșitul lunii iunie, Suedia și Finlanda au promis respectarea cerințelor Turciei privind extrădarea unor kurzi, considerați teroriști de către Ankara, în schimbul aderării celor două țări la NATO. 

Turcia a trimis celor două state cereri de extrădare pentru 33 de persoane.
''Nu am primit niciun răspuns cu privire la extrădarea membrilor FETO, ai PKK şi ai altor organizaţii teroriste'', explică oficialul turc.

FETO este mișcarea imamului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, și considerat responsabil pentru atentatul eșuat din 2016 asupra președintelui Erdogan. PKK este Partidul Muncitorilor din Kurdistan. 

Finlanda și Suedia vor să adere la NATO în condițiile invaziei ruse în Ucraina. 

 

×
Subiecte în articol: suedia nato turcia