x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia reia relațiile cu Arabia Saudită, după mai mulți ani de tensiuni între cele două țări

Turcia reia relațiile cu Arabia Saudită, după mai mulți ani de tensiuni între cele două țări

23 Iun 2022   •   14:39
Turcia reia relațiile cu Arabia Saudită, după mai mulți ani de tensiuni între cele două țări
Sursa foto: Agerpres

Turcia și Arabia Saudită încep "o nouă eră de cooperare", potrivit anunțului făcut de cele două țări după prima vizită a prințului moştenitor saudit Mohammed bin Salman la Ankara, după uciderea la Istanbul, în 2018, a jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie dpa.

Cele două state vor coopera în domeniile politic, economic, militar și în domeniul securității. Îți vor mări investițiile în energie, turism, apărare, comerț, potrivit Președinției turce. 

Relațiile dintre Turcia și Arabia Saudită au devenit tensionate după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul dar și din cauza blocadei impuse Qatarului, în 2017, de Arabia Saudită. Qatarul este aliat al Turciei. 

Jamal Khashoggi lucra la Washington Post și a fost ucis la 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit din Istanbul, unde se afla pentru a obține documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcoaică.

Serviciile de informații americane l-au acuzat pe prințul moștenitor saudit că a comandat uciderea jurnalistului. Casa Regală a respins afirmațiile însă președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat autoritățile saudite. 

Însă în acest an relațiile dintre cele două țări au început să revină la normal, după ce Erdogan a fost în aprilie la Mecca și s-a întâlnit cu Mohammed bin Salman.
 

×
Subiecte în articol: turcia arabia saudita