x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turul al doilea

Turul al doilea

de Anca Aldea    |    02 Feb 2008   •   00:00
Turul al doilea

Duminică, electoratul sârb se întoarce la urne pentru a-şi alege preşedintele. Campania electorală a fost încheiată, iar decizia votului este, potrivit analiştilor, una destul de grea. 

Serbia - Competiţie strânsă între proeuropeanul Tadici şi prorusul Nikolici

 

Duminică, electoratul sârb se întoarce la urne pentru a-şi alege preşedintele. Campania electorală a fost încheiată, iar decizia votului este, potrivit analiştilor, una destul de grea. 

Preşedintele sârb în exerciţiu, Boris Tadici, şi câştigătorul primului tur de scrutin prezidenţial, ultranaţionalistul Tomislav Nikolici, au încheiat joi seară campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care va avea loc duminică, 3 februarie.

Mii de simpatizanţi ai preşedintelui Tadici, arborând steagurile Serbiei şi Uniunii Europene, s-au adunat joi după-amiază în Piaţa Republicii din centrul capitalei sârbe. “Este un moment decisiv şi nu avem multe soluţii: avem o singură soluţie, care va conduce ţara spre o viaţă mai bună în cadrul marii familii europene”, a spus Tadici în faţa maselor. Concomitent cu mitingul de susţinere pentru preşedintele sârb, a fost organizată o manifestare a simpatizanţilor lui Nikolici, membru al Partidului Radical Sârb. Circa 15.000 de susţinători ai ultranaţionalistului s-au reunit în Sala Polivalentă Arena din Belgrad. “Nu am nimic împotriva valorilor europene, am doar o singură solicitare: nu vă atingeţi de Kosovo!”, le-a spus Nikolici oamenilor.

 

KOSOVO VS UE. La ultima dezbatere televizată la care au participat cei doi candidaţi, discuţiile s-au axat pe situaţia provinciei Kosovo şi pe relaţia Serbiei cu Uniunea Europeană. Tadici şi-a reiterat convingerea că provincia nu trebuie să-şi proclame independenţa: “Cu nici un preţ nu pot să accept aşa ceva”, a spus el, în timp ce contracandidatul său, prorusul Nikolici, a declarat că Serbia se poate baza pe sprijinul prietenilor săi pentru a împiedica SUA şi UE să recunoască un Kosovo independent. Făcând referire precisă la Moscova, ultranaţionalistul a insistat: “E clar că avem prieteni care pot stopa orice acţiune a SUA şi a UE în sensul recunoaşterii independenţei Kosovo”.

Cât priveşte integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, fiecare dintre cei doi candidaţi au promis negocieri dure cu Bruxellesul, informează BBC în limba română. Preşedintele în exerciţiu consideră că aderarea este în interesul Serbiei, dar aceasta nu va fi posibilă în contextul renunţării la Kosovo. Nikolici a insistat că va fi un negociator dur cu Uniunea Europeană şi că, înainte de toate, va apăra interesele Serbiei.

Nimeni nu s-a grăbit să ofere un pronostic pentru alegerile de duminică. Analiştii politici sunt rezervaţi. La fel şi presa. “Fiindcă ambii candidaţi dispun de un număr aproape egal de susţinători, rezultatul scrutinului rămâne deocamdată imprevizibil”, comenta joi Deutsche Welle în limba română.

 

Ori, ori

Sârbii au de ales între un curs politic occidental proeuropean, promovat de Tadici, şi izolaţionismul naţionalist prorus al lui Nikolici. “Este greu de imaginat că Tadici îşi va respecta promisiunea”, mai ales că UE “i-a cam întors spatele şi nu a semnat, la 28 ianuarie, acordul de stabilizare şi asociere, oferind Serbiei, ca un gest de bunăvoinţă, doar facilităţi comerciale şi simplificarea procedurilor de obţinere a vizei”, comentează Deutsche Welle în limba română.

×
Subiecte în articol: externe tadici nikolici