Reţeaua socială Twitter a anunţat că solicitările Guvernelor din întreaga lume privind informaţii despre utilizatorii săi au crescut cu 40% în prima jumătate a acestui an, trei sferturi dintre aceste cereri provenind de la autorităţile americane, informează agenţiile de presă internaţionale.
Guvernele au formulat în total 1.157 de cereri de informaţii privind conturi de Twitter, 78% provenind din Statele Unite, potrivit unui raport despre transparenţă publicat de reţeaua socială. Twitter a anunţat că în 67% dintre cazuri a pus la dispoziţia autorităţilor americane informaţiile cerute.
Numărul cererilor din partea Guvernelor s-a aflat în creştere în toate cele trei rapoarte privind transparenţa publicate de Twitter de la începutul anului trecut, a precizat reţeaua socială. Numărul acestora a fost de 849 în primul semestru al anului 2012 şi de 1.009 în al doilea semestru al aceluiaşi an.
În prima jumătate a anului 2013, Japonia rămâne a doua pe lista ţărilor care au solicitat cele mai multe informaţii despre utilizatorii site-ului, reprezentând 8% din totalul cererilor.
Reţeaua socială, cu sediul în San Francisco, California (vest), a afirmat că cererile au fost în general legate de anchete penale, precizând că legea îi interzice să dezvăluie conţinutul informaţiilor solicitate de autorităţi.
Acest nou raport al Twitter intervine pe fondul dezvăluirilor stânjenitoare ale fostului consultant al NSA Edward Snowden privind programele de supraveghere a comunicaţiilor mondiale ale Guvernului american, care au atras scepticismul în legătură cu libertatea pe Internet şi reţelele sociale.