x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere Rusiei să renunţe la proiectul South Stream

Ucraina cere Rusiei să renunţe la proiectul South Stream

07 Sep 2010   •   00:00

Ucraina încearcă să convingă Rusia să renunţe la planurile privind construcţia noului gazoduct South Stream, în cadrul negocierilor dintre autorităţile de la Kiev şi monopolul rus pentru exporturile de gaze naturale Gazprom, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Kostyantyn Gryshchenko, transmite Reuters, citat de Agerpres.



Gazoductul South Stream, prevăzut să transporte anual 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale, va pleca din Rusia şi, via Marea Neagră, va ajunge în Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramificaţii: una spre Grecia şi Italia, şi a doua spre Serbia, Ungaria şi Austria. Gazoductul, prin intermediul căruia Rusia speră să îşi reducă dependenţa de ţările de tranzit, ar urma să fie finalizat până în 2015. Kostantyn Gryshchenko a spus că Ucraina propune ca alternativă la South Stream modernizarea reţelelor sale de gazoducte, aceasta fiind cea mai scurtă cale pentru transportul gazelor naturale ruseşti spre Europa.

"Noi credem că nu este nevoie să fie construit South Stream. Acesta este un proiect inutil, care nu a ajuns încă la punctul de la care nu mai există întoarcere", a declarat Gryshchenko, într-un discurs ţinut la institutul Chatham House de la Londra.

Gazprom a anunţat luna trecută că a demarat o nouă rundă de negocieri cu compania energetică de stat din Ucraina, Naftogaz, în vederea creării unei societăţi mixte, care, în opinia grupului rus, ar putea fi un prim pas spre o fuziune completă a celor două societăţi. O fuziune a Gazprom cu Naftogaz ar da Moscovei controlul asupra principalelor conducte de gaz care traversează Ucraina şi fac legătura între Rusia şi Europa.

Gryshchenko a apreciat că Ucraina trebuie să ajungă la un acord cu Moscova, care să garanteze Rusiei că nu vor exista întreruperi în livrări şi că gazoductele din Ucraina "vor fi modernizate şi vor putea fi utilizate în viitor ca fiind cea mai eficientă modalitate pentru transportul gazului rusesc spre Europa".

Gryshchenko a recunoscut că aceste negocieri au şi o componentă politică, dar a ţinut să precizeze că Ucraina nu va semna un acord injust şi inechitabil cu Gazprom.

Separat, la Sochi, prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a declarat că gazoductul South Stream va fi construit la fel de rapid ca şi conducta Nord Stream. Referindu-se la proiectul rival Nabucco, Putin a apreciat că principala problemă este absenţa volumelor garantate de gaze, deoarece nu există surse pentru aprovizionarea sistemului.

Perceput ca un rival al conductei ruse South Stream, Nabucco a fost conceput pentru a livra gaze naturale din Marea Caspică spre Austria prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, bucurându-se de sprijinul Uniunii Europene şi al Statelor Unite.

Este prevăzut cu o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, circa cinci la sută din necesarul de gaze al UE în perspectiva anului 2020. Costurile proiectului sunt estimate la 7,9 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: externe