x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cotidian britanic l-a salvat pe Mandela de la spânzurătoare

Un cotidian britanic l-a salvat pe Mandela de la spânzurătoare

de sanziana stancu    |    08 Dec 2013   •   14:56
Un cotidian britanic l-a salvat pe Mandela de la spânzurătoare

În 1964, când pe Nelson Mandela îl aştepta pedeapsa capitală, cotidianul britanic The Observer a intervenit şi a relatat aducând această problemă în atenţia publicului din lumea întreagă şi salvând, efectiv, viaţa liderului Congresului Naţional African (ANC) şi a altor 19 luptători împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud.

Într-un supliment de 20 de pagini al cotidianului The Observer, Jeremy Lewis, care pe-atunci lucra la biografia unui fost editor al cotidianului, David Astor, a dat citate dintr-o scrisoare din 1964, a lui Mary Benson, militantă anti apartheid, în care scria ea îi scria lui Astor: "Nu ştiu dacă tu îţi dai seama cât de mult ai contribuit pentru ca viaţa lui Nelson să fie salvată..." Conţinutul scrisorii se referea la faptul că The Observer relatase fără încetare despre evenimentele din Africa de Sud, din acea perioadă şi în special despre procesul Rivonia (1963-1964), când pe Mandela şi pe alţi membri ai ANC îi aştepta pedeapsa cu moartea fiind acuzaţi de 221 de acte de sabotaj împotriva regimului, scrie The Guardian.

Shaun Johnson, directorul executiv al Fundaţiei Mandela-Rhodes, din Cape Town, fost editor al celei mai importante publicaţii liberale sud-afrcane, Weekly Mail, afirmă că nu se îndoieşte de importanţa relatărilor cotidianul britanic The Observer în salvarea vieţii lui Mandela şi a celorlalţi condamnaţi ca şi el. În urmă cu doi ani, Johnson a dat un interviu în The Observer şi a călătorit în Africa de Sud pentru a realiza şi un film pe această temă.

Cu acea ocazie, jurnalistul britanic şi echipa sa au avut ocazia să stea de vorbă şi cu fosta soţie a lui Mandela, Winnie, care a vorbit cu pasiune şi căldură despre impactul pe care l-a avut cotidianul britanic asupra salvării vieţii celui care a devenit, ulterior, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. De asemenea, Richard Astor, fiul lui David, care apare în documentarul despre viaţa fostului lider al ANC, a dezvăluit că însuşi Mandela a recunoscut că a fost salvat atunci de la spânzurătoare datorită campaniei neobosite a lui Astor, care a publicat săptămâni întregi, pe larg, începând cu prima pagină, evoluţiile din procesul condamnaţilor care luptau împotriva regimului de apartheid. "Dacă nu ar fi fost David Astor şi The Observer, eu şi Oliver Tambo (un alt tovarăş de luptă al lui Mandela, n.r.) am fi fost spânzuraţi", a recunoscut, apoi, Mandela. Chiar şi după ce a demisionat din funcţie, Astor a continuat să susţină lupta împotriva regimului de apartheid. A făcut astfel încât să ajungă la Mandela şi la alţi deţinuţi din grupul luptătorilor pentru abolirea regimului aflaţi în închisoare pe Insula Robben o serie de cărţi şi a susţinut financiar familia lui Mandela aflată în dificultate. La Londra, s-a implicat în Proiectul de Educaţie Avansată pentru Africa de Sud, în 1986, menit să pregătească generaţii luminate de pe acest acest continent, în pespectiva abolirii regimului.

×
Subiecte în articol: mandela pedeapsa capitala spanzuratoare