x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost ofiter si un bucatar rup opinca romanilor in Canada

Un fost ofiter si un bucatar rup opinca romanilor in Canada

19 Oct 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME

Doi emigranti romani s-au apucat de afaceri in Montreal. Au luat ce au crezut ca este mai bun din experienta altor organizatori de chefuri romanesti. Cand au strans destula experienta in ale chermezelor Stefan si Ion s-au pus pe organizat petreceri pentru romanii din Canada.
COSTIN ANGHEL

UNITATE. Stefan incearca sa-si tina cat mai aproape familia. Alaturi de ei sunt romanii din Canada
Romano-canadienii stiu sa se distreze. Chefurile lor in stil romanesc au inceput sa-i atraga chiar si pe canadieni. Oamenii vor sa se simta bine, dar cineva trebuie sa organizeze petrecerile, pentru bani sau nu. Cativa romani au inceput sa organizeze petreceri pentru conationalii lor, sa fie toti impreuna.

UN GINERE SI UN SOCRU. Petrecerile au moda lor. Stilul petrecerii, organizatorii, mancarea si altele contribuie la succesul sau insuccesul unui chef. La moda in Canada, de cativa ani, sunt cei de la Stefion, pentru canadieni Stephion. Un nume simplu, compus din doua nume la fel de simple, Stefan si Ion. Un ginere si un socru. Stefan este fost ofiter de transmisiuni al Armatei romane. A emigrat in Canada in 1994. Si-a urmat sotia emigrata in Montreal din 1989. Acum lucreaza la un Cazino din Montreal. Este crupier. "Nono" Ion Mazilu - Ion - este socrul lui Stefan. El este un bucatar dobrogean din Constanta, care are in spate peste treizeci de ani de experienta in ale gastronomiei. "Nono" a lucrat in Italia, Germania. A avut un restaurant la Paris si acum lucreaza tot la un cazinou in Montreal, la un restaurant de cinci stele. "Se pricepe la toate bucatariile tarilor enumerate, iar la cea romaneasca este maestru", afirma Stefan.

INCEPUTURI. Romanii s-au hotarat sa organizeze petreceri dupa ce au participat la cateva revelioane organizate de altii. Au doua obiective legate de Stefion, unul financiar si altul sufletesc. "Incercam sa facem romanii sa se adune si sa se simta bine la un pahar de vorba cu un mititel sau o sarmaluta cu mamaliga, ca la mama acasa", spune Stefan. Pana acum au organizat petreceri de Revelion, Martisor, toamna la un pahar de must si Halloween, ,"pentru ca suntem in America de Nord", completeaza el. Primul chef organizat de ei a fost in 2002. A fost o mica petrecere "ad hoc", de 80 de persoane. Locatia - subsolul Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, unde preot este Gheorghe Chisca. Trebuie spus ca fiecare biserica are o sala la subsol, in general, unde se tin praznice, botezuri, nunti sau alte intruniri.

DIN AFACERI. "Ca peste tot, unii ne lauda, altii ne mai critica. Una peste alta, romanii sunt multumiti de "serviciile" noastre", afirma Stefan. Ca o dovada a spuselor sale, in ultimii doi ani, de Revelion, ei au fost nevoiti sa mai inchirieze o a doua sala, pentru a putea sa faca fata cererilor de bilete. La Revelionul 2002 au avut o suta saizeci de persoane la petrecere. In anul 2003, numarul petrecaretilor a crescut la trei sute cincizeci de persoane. Au mai organizat: Balul Martisorului 2002 si 2003, Balul soferilor 2003, Discoteca Indragostitilor 2004, Sarbatoarea Mustului 2004 la Val David, unde este Campul Romanesc, sub patronajul Asociatiei Romane din Canada. Romanii se bucura sa se intalneasca si sa petreaca in stilul nostru particular. Au fost si cativa localnici francofoni. Ei au apreciat felul cum petrecem si bucatele noastre", povesteste romanul.

Stefion nu inseamna numai succese morale, ci si financiare, "afacerile merg", completeaza Stefan.

DIN MENIU. "Cand romanii vin la Stefion trebuie sa plece multumiti", gandesc cei doi asociati. Pretul biletului include mancarea, muzica si celelalte aspecte organizatorice. Ei organizeaza, cand este cazul, un concurs de dans cu premii si un alt concurs distractiv, tot cu premii. Cateodata organizeaza un mini spectacol cu unii dintre invitati. La Revelionul 2002 si 2003, la initiativa DJ-ului Danny, Dan Lazescu, premiile pentru concursul de dans au fost inmanate de Lou Bega - Mambo No 5, Antonio Banderas - Masca lui Zorro, Gica Hagi, Freddy Mercury si Shaggy - incarnati de prieteni participanti la Revelion. Preparatele din bucataria italiana, germana, franceza, canadiana si romaneasca au menirea de a satisface dorintele culinare ale romanilor. La majoritatea petrecerilor marca Stefion, muzica a asigurat-o "DJ Danny". "Stefionii" au mai colaborat cu "DJ Tutza" si "DJ Fane", Stefan Iacob. Toti trei sunt DJ amatori.

PLANURI DE VIITOR

Stefan si partenerul sau Ion ar vrea ca Stefion sa devina o parte integranta in viata emigrantilor romani. Ei ar vrea sa cumpere o sala a lor cu o capacitate mare. Ar vrea sa aiba un restaurant permanent. Aici, normal, seful ar fi "Nono" Ion. O discoteca ar fi iar o afacere profitabila in viziunea celor doi parteneri de afaceri. "Prietenii mei de aici stiu de un vis de-al meu care se numeste "Mustaria Literara". Un loc unde sa se stea de vorba despre literatura, in general si fara pretentii, langa o bardaca de must si o pastrama de oaie, iar imprejmuirea sa fie din stuf", povesteste Stefan. In Quebec, din cunostintele lui Stefan sunt cam 40.000 de romani acum, ar fi clienti…
×
Subiecte în articol: diaspora ştefan