x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un singur slogan ne-a stricat relaţiile cu Chişinăul

Un singur slogan ne-a stricat relaţiile cu Chişinăul

14 Mai 2009   •   00:00

Deputatul german Reinder Steenblock, vicepreşedinte al formului R.Moldova-Germania, consideră că sloganul "două state, o singură naţiune" adoptat de România a agravat tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică în limba rusă.

Într-un interviu acordat postului german, Steenblock apreciază că politicienii români au contribuit la declanşarea reacţiilor guvernului comunist moldovean, care l-a expulzat pe ambasadorul român, a interzis practic intrarea românilor în Republica Moldova şi a interpretat politica Bucureştiului drept una imperialistă. El consideră că ar fi înţelept din partea României să detensioneze disputele verbale şi să confirme faptul că priveşte Republica Moldova drept un stat independent.

Steenblock a declarat că, după simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni, UE trebuie să ia contramăsuri, cum este facilitarea eliberării de vize pentru cetăţenii moldoveni. El a adăugat că disperarea oamenilor care nu văd perspective în ţara lor şi încearcă să obţină paşapoarte româneşti este de înţeles, însă UE trebuie să găsească alte căi de păstrare a suveranităţii Republicii Moldova.

IMPERIALISM
Deputatul german consideră că politica României, care a fost criticată de UE, riscă să-i priveze pe cetăţenii moldoveni de identitatea naţională şi statală, apreciind că, în realitate, nici românii nu doresc acordarea cetăţeniei pentru un număr mare de moldoveni. El a afirmat că în România există susţinători ai unei "Românii Mari", însă UE a accentuat întotdeauna că Republica Moldova este un stat naţional independent.

Steenblock a adăugat că UE trebuie să se opună atât acordării în masă de paşapoarte româneşti în R.Moldova, dar şi a paşapoartelor ruseşti în Transnistria, apreciind că imperialismul ambelor părţi trebuie condamnat.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre UE şi Republica Moldova, el a reamintit că apropierea de Uniunea Europeană implică dezvoltarea democraţiei şi reformarea ţării şi a apreciat că alegerea lui Vladimir Voronin la conducerea Parlamentului, atâta timp cât acesta este şi şef al statului, reprezintă un pas înapoi.

    Mediafax

×
Subiecte în articol: externe