x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Accident industrial sau mână criminală?

Ungaria: Accident industrial sau mână criminală?

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2010   •   00:00
Ungaria: Accident industrial sau mână criminală?
Sursa foto: Attila Kisbenedek/AFP

În Ungaria continuă operaţiunile de stăvilire şi îndepărtare a noroiului toxic provenit din fisurarea unui rezervor de deşeuri rezultate din prelucrarea aluminiului al fabricii MAL, din oraşul Ajka (vestul ţării), situată la peste 150 de kilometri de Budapesta.



Autorităţile ungare au estimat că vor fi necesare zeci de milioane de euro pentru aceste operaţiuni şi că procesul de îndepărtare completă a "mareei roşii" şi a efectelor dezastruoase ale acesteia asupra populaţiei şi mediului ar putea dura chiar şi un an.

Spargerea rezervorului companiei MAL a dus la deversarea a aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi toxic, cu un pH de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Markal, afectând până acum o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi. Deocamdată, decontaminarea a presupus împrăştierea a peste 400 de tone de nitrat de calciu şi nitrat de magneziu, precum şi a peste o mie de tone de ipsos, în încercarea de a reechilibra coeficientul de metale grele conţinut de apele celor două râuri. La rândul său, ministrul Apărării din Ungaria, Hende Csaba, citat de Mediafax, a declarat, ieri, la Arad, că autorităţile din ţara sa fac eforturi pentru ca substanţele poluante să nu ajungă în Dunăre şi astfel să afecteze şi România. Pe de altă parte, Andreas Beckmann, directorul programului privind Dunărea al World Wildlife Fund, a declarat că în mod obişnuit, scurgerea de noroi roşu nu ar fi reprezentat o ameninţare directă pentru Dunăre. Dar din cauza ploilor abundente, noroiul roşu "se va răspândi mai rapid şi pe suprafeţe mai mari", făcând "aproape inevitabilă" ajungerea acestuia în Dunăre.

Potrivit calculelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) unda de poluare ar putea ajunge de la Budapesta la Baziaş, la intrarea în România, în patru-cinci zile. Ieri, Illes Zoltan, secretar de stat în Ministerul Mediului ungar, a declarat că, "potrivit unor informaţii nu destul de fondate", în spatele catastrofei s-ar afla o companie offshore, care urmăreşte falimentarea companiei MAL şi că poliţia analizează deja această variantă. Zoltan, citat de HotNews, a mai spus că dacă noroiul poluant nu va fi neutralizat în apele Markalului şi va ajunge în Raba, atunci "toată lumea în genunchi, la rugăciune!"

×
Subiecte în articol: externe