x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, interesată de gazele rusești. Întâlnire Orban - Putin la Mosova

Ungaria, interesată de gazele rusești. Întâlnire Orban - Putin la Mosova

28 Ian 2022   •   14:41
Ungaria, interesată de gazele rusești. Întâlnire Orban - Putin la Mosova

Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni săptămâna viitoare la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să obțină mai multe gaze naturale, scrie Reuters.

Ungaria face parte din NATO și UE și a încheiat, în august 2021, un acord pe termen lung de achiziţie de gaze cu gigantul rus Gazprom.

Premierul Viktor Orban se află înaintea alegerilor parlamentare din 3 aprilie și a respins solicitările de a renunța la vizită, în contextul conflictului Ucraina - Rusia - NATO. 
"Aş dori să cresc cantitatea de gaze care să fie livrată  de la nivelurile convenite în contractul ruso-ungar. Aş dori să obţin în discuţiile noastre ca, în situaţia actuală dificilă împovărată de preţuri mai mari la energie, să fie majorată cantitatea de gaze care să fie la dispoziţia noastră pe termen lung", a spus Viktor Orban, vineri, la postul public de radio.

Acordul a fost semnat pe 15 ani pentru livrarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale Ungariei pe rute de transport care evită Ucraina. A intrat în vigoare în octombrie 2021, cu o opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani.

La data de 15 ianuarie, depozitele de gaze ale Ungariei erau pline în proporție de 43%, arată datele Autorităţii de reglementare în domeniul energiei şi utilităţilor publice (MEKH). Împreună cu importurile, acestea ar acoperi 90% din necesarul Ungariei pentru această iarnă.

Viktor Orban va discuta cu Vladimir Putin şi despre securitatea europeană, menţionând că Ungaria este interesată de rezolvarea paşnică a crizei ucrainene.
"Desigur, Ungaria este membră a NATO şi a UE, aşa încât, înaintea oricărei astfel de întâlniri, mă consult şi coordonez cu aliaţii noştri occidentali" a spus acesta.

]

×
Subiecte în articol: gaze Viktor Orban vladimir putin