x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Controverse în UE cu privire la oprirea importurilor de energie din Rusia. Decizia Germaniei

UPDATE Controverse în UE cu privire la oprirea importurilor de energie din Rusia. Decizia Germaniei

04 Apr 2022   •   15:34
UPDATE Controverse în UE cu privire la oprirea importurilor de energie din Rusia. Decizia Germaniei

Autoritățile de la Berlin anunță că nu va opri importurile de energie din Rusia motivând că sancțiunile economice trebuie să afecteze Moscova, nu Germania. Însă au precizat că există un plan de reducere a dependenţei energetice.

"Noi vrem să devenim cât de poate de rapid independenţi de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia. Dar sancţiunile trebuie să provoace daune în primul rând Rusiei, nu Germaniei. Oprirea imediată a importurilor de energie din Rusia ar avea consecinţe grave asupra Germaniei, de aceea, trebuie să fim atenţi", a spus Svenja Schulze, ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, conform site-ului N-TV.de.

Şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, s-a declarat împotriva opririi imediate a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că sunt avute în vedere măsuri pentru reducerea dependenţei.

"Depunem eforturi în sensul unui embargou, prin măsuri aplicate zilnic împotriva lui Vladimir Putin. Suntem într-o direcţie bună, iar săptămâna aceasta vom face progrese suplimentare. Depunem eforturi în sensul independenţei faţă de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia", a precizat acesta.

Germania este presată de SUA să oprească importurile de energie din Rusia însă UE este dependentă în proporție de circa 40% de resursele Federației Ruse. 

UPDATE2 UE va discuta în regim de urgență despre noi sancțiuni economice pentru Rusia, după masacrul din localitatea Bucea, spune șeful diplomației comunitare, Joseph Borell, citat de AFP. Germania și Franța au cerut acest lucru, scrie AFP. 

"UE condamnă în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate", a transmis acesta. 

Emmanuel Macron a declarat că Franța vrea să impună sancțiuni individuale, precum și posibilitatea opririi importurilor de petrol și cărbune, dar nu a vorbit despre gazele naturale. 

Și Germania a cerut sancțiuni noi dar este dependentă în proporție de  40% de importurile de gaze naturale din Rusia.

Reuniunea miniștrilor de Externe din UE va avea loc pe 11 aprilie la Luxemburg. 

UPDATE1 Președintele Franței este de acord cu lărgirea sancțiunilor economice pentru Rusia la importurile de cărbuni și petrol. Decizia vine în urma dezastrului umanitar de la Bucea, unde au fost descoperiți circa 300 de civili uciși, scrie AFP.

"Ceea ce s-a petrecut la Bucea necesită un nou set de sancţiuni şi măsuri foarte clare. Ne vom coordona cu partenerii noştri europeni, în special cu Germania în zilele următoare", a spus Emmanuel Macron, referindu-se la importurile de petrol și gaze. 

El a condamnat ferm masacrul de la Bucea. "Justiţia internaţională trebuie să-şi spună cuvântul. Cei care se află la originea acestor crime vor trebui să fie traşi la răspundere, căci nu va fi pace fără să se facă dreptate".

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat descoperirea a 410 de cadavre ale unor civili omorâți în localități din apropierea Kievului. 

Rusia dezminte informațiile și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ancheteze uciderea acestora. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministrul german al Apărării cere inițierea de discuții la nivelul UE pentru interzicerea importurilor de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Forțele ruse sunt acuzate de atrocități în localitatea Buceva, lângă Kiev, unde autoritățile ucrainene afirmă că au fost găsiți circa 300 de locuitori. Autoritățile de la Moscova neagă, spunând  că imaginile foto și video reprezintă o provocare a Kievului. 

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut să se permită accsul organiațiilor internaționale în zonă pentru a analiza veridicitatea informațiilor. 

"Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns. Cei responsabili de aceste crime de război trebuie traşi la răspundere. Vom înăspri sancţiunile contra Rusiei şi vom ajuta şi mai mult Ucraina să se apere singură", a spus Christine Lambrecht, pe Twitter.

Germania și alte state UE sunt dependente de gazele naturale din Rusia, în procent de 40%.

Prin urmare, autoritățile de la Berlin se află în dificultate. Acestea vor interdicții tot mai dure față de Rusia dar sectorul energetic, respectiv gazele și combustibilii, sunt importați din Rusia. 


 

×
Subiecte în articol: germania ue Rusia energie