x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: BIROU CONSULAR

UTILE: BIROU CONSULAR

13 Noi 2004   •   00:00

13 NOIEMBRIE 2004
Romanii din Castellon, din estul Spaniei, vor avea un birou consular incepand cu 19 noiembrie unde se vor putea adresa pentru rezolvarea problemelor care tin de documentele romanesti. Oficiul va fi deschis doua zile pe saptamana si va avea sediul chiar peste drum de Asociatia Romanilor din Castellon, pe Strada Mar, numarul 3. Infiintarea biroului vine ca rezultat al eforturilor si apelurilor pe care romanii din Castellon le-au facut catre administratia spaniola si catre Guvernul roman.

Acum cateva luni, Asociatia Romanilor din Castellon (ARC) si autoritatile spaniole au cerut Ministerului de Externe sa deschida un birou consular pentru ca romanii sa nu se mai deplaseze pana la Barcelona pentru a-si reinnoi documentele. Programul de doua zile pe saptamana este un inceput, conform presedintelui asociatiei romanilor, Daniel Ionita. "Daca se dovedeste ca exista cereri mai mari, programul se va prelungi si biroul va fi deschis in fiecare zi", a spus el.

Deocamdata, biroul consular va fi deschis incepand de pe 19 noiembrie, vinerea si sambata, iar un angajat al consulatului va rezolva aceleasi probleme ale romanilor ca si consulatul din Barcelona. In La Plana, capitala regiunii, romanii isi vor putea reinnoi pasapoartele, prelungi vizele, vor putea obtine documente de calatorie, imputerniciri, certificate de casatorie, caziere. Pentru vicepresedintele ARC, Nicolae Mitulescu, deschiderea acestui birou consular vine ca o usurare pentru cei care trebuia sa mearga pana la Barcelona si sa piarda o zi intreaga de lucru si bani pe drum.

In Castellon traiesc si muncesc de doua ori mai multi romani decat la Barcelona. Numai in capitala La Plana au fost numarati 15.234 de romani, jumatatea din toata comunitatea din regiune. (Ana-Maria Luca)

×
Subiecte în articol: diaspora