x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: CERTIFICATUL DE NASTERE, ELIBERAT DE CONSULATE

UTILE: CERTIFICATUL DE NASTERE, ELIBERAT DE CONSULATE

18 Noi 2004   •   00:00

Constantin Trandabat locuieste in Irlanda impreuna cu sotia sa. Ambii sunt cetateni romani. Recent, viata lor s-a schimbat. La 8 noiembrie anul acesta, sotia lui Trandabant a nascut un baiat. Si pentru ca amandoi sunt cetateni romani, au dorit ca si copilul lor sa beneficieze de aceasta cetatenie, si nu doar de cea pe care i-o confera tara in care s-a nascut. Asa ca tatal a apelat la sectia consulara a Ambasadei Romaniei de la Dublin pentru ca stia ca legislatia permite consulatului sa elibereze un astfel de certificat.

"Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, eliberarea certificatului de nastere se poate face la Ambasada Romaniei din Dublin, capitala Irlandei. In plus, se poate acorda si un cod numeric personal (CNP) copiilor nascuti dupa 1 ianuarie 2004. Numai ca, de la ambasada, raspunsul primit a fost negativ: nu se poate face aici, ci doar in tara, intr-un interval de un an de la data nasterii, la domiciliul unuia dintre parinti. Peste un an, cetatenia se acorda doar prin hotarare judecatoreasca", relateaza Constantin Trandabat. "Dezamagit, i-am reamintit domnului de la celalalt capat al firului ca pe site-ul ministerului din care dansul face parte scrie cu totul si cu totul altceva. Dumnealui a spus ca da, scrie, dar nu se poate", continua Trandabat. Tot de la el am aflat ca la orice intrebare trimisa on-line in Irlanda primesti un asa-numit "autoraspuns", care spune ca intr-un interval de trei, respectiv cinci zile, vei primi informatia dorita. Urmatorul pas al lui Trandabat a fost trimiterea unui mail la Directia Generala Afaceri Consulare. Mai departe nu mai stim nimic pentru ca, potrivit romanului, "raspunsul e pe vine".

CONSULATUL DIN DUBLIN. Potrivit Consulatului din Dublin, la care am sunat pentru a afla mai multe detalii cu privire la aceasta problema, lucrurile stau exact asa cum sunt precizate pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe. Functionarul de la celalalt capat al firului ne-a explicat ca un copil nascut pe teritoriu strain si care are o varsta de sub un an poate capata certificatul de nastere de la Ambasada Romaniei din Dublin sau de la primaria de care apartine. Cetatenia pentru copiii cu varsta de peste un an se acorda, intr-adevar, prin hotarare judecatoreasca, iar pentru eliberarea certificatului de nastere, parintii acestuia trebuie sa soseasca pe teritoriul statului roman. Nu se stie cine a fost persoana care a dat romanului informatia gresita. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora