x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veniturile Rusiei din exporturile de energie vor crește în 2022

Veniturile Rusiei din exporturile de energie vor crește în 2022

02 Iun 2022   •   17:10
Veniturile Rusiei din exporturile de energie vor crește în 2022

Rusia ar putea câștiga mai mulţi bani din exporturile de petrol şi gaze naturale în 2022, față de anul anterior, în pofida sancțiunilor occidentale, scrie Business Insider, citat de ZF.

Valoarea livrărilor de energie aduce în continuare Federației Ruse circa 800 de milioane de dolari/zi, respectiv 285 de miliarde  de dolari în acest an datorită creșterii prețurilor, scrie Bloomberg. Suma este cu 20% mai mare decât încasările de 235,6 de miliarde de dolari ale ţării din petrol şi gaze în 2021.

Costurile s-au majorat cu 50% în 2022, ajungând la maximul ultimilor 13 ani.

Potrivit Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA (EIA), Europa este o destinaţie cheie pentru exporturile de energie ale Rusiei, reprezentând aproximativ 50% din exporturile de ţiţei ale ţării şi 75% din exporturile sale de gaze naturale în 2021.

În primele două luni ale războiului din Ucraina, UE a alocat 39 de miliarde de euro (41,5 miliarde de dolari) pentru achizițile de combustibili fosili ruseşti, reprezentând 70% din exporturile ţării. Acest lucru a făcut din UE „de departe” cel mai mare cumpărător de combustibili fosili al Rusiei, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), publicat pe 27 aprilie.

Germania a fost cel mai mare cumpărător individual, cheltuind 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari) pentru importuri. Ţările de Jos ocupă locul doi, cu 6 miliarde de euro (6,4 miliarde de dolari) pentru ţiţeiul rusesc.

Sancţiunile împotriva Rusiei „au fost subminate de importurile continue de combustibili fosili ruseşti ale UE”, arată raportul CREA. „Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al dezvoltării militare a Rusiei şi al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”.

Totodată, Germania va renunţa la gazul rusesc până în 2024, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, pe 25 martie.

×
Subiecte în articol: Rusia ue titei petrol gaze