Israelul susţine că s-a facut tot posibilul să fie protejate vieţile civililor în timpul operaţiunilor militare din Gaza, din ianuarie 2009, însă militarii care au luat parte la ofensivă susţin că s-au comis acte intenţionate de distrugere împotriva civililor.
Organizaţia israeliană pentru drepturile omului "Breaking the Silence" a intervievat veterani din razboiul din Gaza şi răspunsurile a 54 dintre ei au dezvăluit o imagine total diferită de aceea prezentată de conducătorii armatei israeliene. Aceştia le-au ordonat soldaţilor să nu-şi rişte propriile vieţi în scopul salvarii celor israeliene. Conform celor spuse de veterani a apărut suspiciunea că a fost încălcată una dintre cele mai importante legi ale războiului, şi anume aceea de a face diferenţa între soldaţi şi participanţii civili la luptă.
FĂRĂ EZITARE ŞI FĂRĂ SCRUPULE
Războiul de trei săptămâni a curmat astfel viaţa a 1.400 de palestinieni, majoritatea dintre ei fiind civili. Conform raportului organizaţiei "Breaking the Silence" vinovată de aceste morţi nu se face doar conducerea cinică şi brutală a războiului. Islamiştii şi-au împins adversarii în zone intens populate de civili, ceea ce i-a făcut să distingă greu între inamici şi oameni nevinovaţi. Numărul mare de victime este în mod clar rezultatul a ceea ce a învăţat Israelul în lupta cu Libanul din 2006: fără ezitare şi fără scrupule.
Declaraţiile soldaţilor sunt foarte asemănătoare în ceea ce priveşte instrucţiunile pe care aceştia le-au primit în seara de dinaintea începerii luptei. Li s-a spus că puterea lor nu constă în sincronizarea sau în locaţia atacului, ci în puterea armamentului de care dispun. Astfel, confruntarea s-a desfăşurat sub deviza: "Dacă vedeţi ceva de care nu sunteţi siguri, trageţi".
Armata israeliană a avertizat populaţia civilă despre viitoarele atacuri prin "fluturaşi" şi apeluri telefonice. Astfel, cine nu reuşea să părăsească zona de atac la timp se afla în pericol.
"NU EXISTĂ NEVINOVAŢI"
Veteranii povestesc cum au fost instruiţi să deschidă focul asupra oricărui lucru ce părea să nu aparţină peisajului de luptă şi că despre civili nu a fost niciodată vorba în mod special: "În luptele de stradă oricine îţi este inamic, nu există nevinovaţi". Ei povestesc cum intrările în toate casele atacate se desfăşurau sub o ploaie deasă de rachete şi focuri de armă, pentru ca nimeni să nu poată să tragă asupra lor. Unul dintre soldaţi povesteşte cum un bărbat care căuta adăpost sub o scară împreună cu întreaga lui familie a fost omorât sub ploaia de lovituri. Mulţi alţi oameni nevinovaţi au fost astfel ucişi, soldaţilor fiindu-le interzisă tragerea focurilor de avertizare. De asemenea, civilii erau folosiţi ca scuturi umane, erau trimişi în case unde s-ar fi putut ascunde luptătorii Hamas, cu toate că această procedură este interzisă în Israel.
Conform raportului, pagubele produse de război sunt mult mai mari decât ar fi de aşteptat într-o asemenea luptă. Au fost demolate 900 de case, deşi soldaţii spun că distrugerea clădirilor e ceva ce se întâmpla rar într-o confruntare de stradă.
Martorii povestesc, de asemenea, cum arme interzise erau folosite în luptă, ca de exemplu fosforul alb, care cade ca o ploaie peste zona atacată şi provoacă arsuri grave pe piele.
Primele mărturii ale veteranilor despre ceea ce se întâmplă în Gaza au apărut abia în februarie, la o lună după începerea atacurilor, prin intermediul expertului militar Amos Harel de la ziarul Haaretz. Asta l-a făcut pe procurorul militar să înceapă o anchetă, care a fost închisă câteva zile mai târziu. Acum se pare că cel mai bun procuror al armatei are de lucru, întrucat Michael Sfard, avocatul drepturilor omului la Tel Aviv, a vorbit deja despre crime de război.
Citește pe Antena3.ro