x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Vekselberg nu vrea să doneze Rusiei celebrele ouă Faberge

Viktor Vekselberg nu vrea să doneze Rusiei celebrele ouă Faberge

09 Iun 2009   •   00:00

Miliardarul rus Viktor Vekselberg, proprietar al unei colecţii private de obiecte de lux, între care şi celebrele ouă Fabergé, nu doreşte să doneze statului rus colecţia achiziţionată de el în aprilie 2004 de la familia Forbes contra a peste 100 milioane de dolari, relatează Interfax.



Într-o emisiune moderată de faimosul ziarist de televiziune Aleksandr Pozner la Pervâi Kanal al televiziunii publice, Vekselberg a declarat luni seara că nu consideră corect să-şi doneze colecţia muzeelor din Rusia. "Mi se spune, uneori, ai readus deja colecţia în Rusia, fii bun şi doneaz-o atunci Muzeului Puşkin /din Moscova/ sau Ermitajului /din Sankt-Petersburg/ sau altui muzeu prestigios din ţară. Bunăoară, Muzeului Kremlinului. Poziţia mea principială în această privinţă este clară: sunt colecţionar în primul rând şi nu doresc să donez niciunui muzeu colecţiile mele de artă. Pot să le expun la vreun muzeu în anumite ocazii, dar nimic mai mult", a afirmat oligarhul rus, despre care presa rusă a scris în trecut că ar fi printre puţinii miliardari autohtoni dedicaţi repatrierii patrimoniului rus din străinătate.

Referindu-se la efortul uriaş financiar depus pentru readucerea colecţiei Fabergé în Rusia, Vekselberg a spus că întreaga sa colecţie privată o va lăsa copiilor săi, întrucât a plătit o sumă fabuloasă pentru aceasta. Omul de afaceri, a cărui colecţie Fabergé va fi expusă între 20 şi 28 iunie la Muzeul Puşkin din Moscova, nu exclude construcţia pe viitor în capitala rusă a unui muzeu special care să adăpostească această colecţie.

Pierre-Karl Fabergé, bijutier de origine franceză instalat la Sankt-Petersburg, a devenit în 1885 furnizorul oficial de bijuterii pentru Casa Imperială a Rusiei. Obiectele de artă create de casa Fabergé au fost "vândute pe mai nimic în străinătate de către bolşevici" în anii 1920. Printre obiectele răscumpărate de Vekselberg figurează o bombonieră în formă de ou, ce a aparţinut regelui George I al Greciei, fratele împărătesei Maria Fedorovna, precum şi colecţia bancherului Edmond Safra.

În afară de colecţia Fabergé, Vekselberg a sponsorizat cu 1 milion de dolari întoarcerea în Rusia a 18 clopote ale unor biserici demolate de comunişti în 1930, ce fuseseră vândute de comunişti ca fier vechi în Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: externe