Tonul a fost dat la sfarsitul saptamanii de Spania. Cetatenii Peninsulei Iberice s-au saturat de lipsa locurilor de munca, de saracie, de masuri de austeritate. Tineretul este revoltat ca, la cei mai frumosi ani, cand iese de pe bancile scolii si vrea sa-si cladeasca o cariera si sa-si faca o familie, se trezeste impins fara voia lui in somaj si dezorientat in legatura cu viitorul sau.
Tinerii spanioli, care au demonstrat si ieri, dupa ce socialistii aflati la guvernare au suferit cea mai dura infrangere in alegerile municipale de duminica, obtinand 27,98% din voturi fata de 36,25% cat au castigat conservatorii, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 53,09% din buletine. Diferenta de peste opt puncte arata clar ca spaniolii sunt din ce in ce mai nemultumiti de politica socialistilor. Patru mari regiuni, Catalonia, Tara Bascilor, Galicia si Andaluzia, urmeaza sa voteaze la alte date.
La Madrid, tinerii manifestanti au continuat si ieri miscarea de protest a 'indignatilor' ('indignados') in Piata Puerta del Sol si au hotarat sa continue miscarea 'cel putin pana duminica viitoare', informeaza AFP. In acest context tensionat, toate comunele din Spania si-au ales consilierii muncipali, iar 13 dintre cele 17 regiuni autonome si-au ales parlamentele.
Analistii occidentali chiar au si asemanat manifestatiile din Spania cu 'primavara araba' inceputa in Tunisia si in Egipt, la care a participat in special tineretul dezamagit, considerandu-se ca fiind o generatie pierduta, sacrificata de incapacitatea guvernantilor de a actiona in timp de criza. Tinerii spanioli au raspuns unui apel apolitic lansat pe Facebook si pe Twitter, exact dupa modelul revoltelor din lumea araba.
Si in Cehia, la Praga, s-a desfasurat un protest de amploare, cehii fiind de asemenea nemultumiti de politicile de austeritate ale guvernului lor de centru-dreapta, ce vizeaza reforme in sistemele de pensii, de sanatate, social si fiscal, reforme pe care populatia le considera 'reforme inselatoare', indreptate 'impotriva populatiei'. 'Nu sunt reforme, ci furt in plina zi', sustin protestatarii cehi, care au cerut Guvernului 'sa dea bani pentru sanatate, nu pentru banci'.
Georgia, Spania si Cehia sunt scena unor mitinguri de amploare impotriva saraciei si a masurilor de austeritate care au avut loc si in Franta. Francezii au iesit si ei in strada inainte cu Summit-ului G8, cerand democratie, locuri de munca si condamnand clasa politica aflata la putere.
Pana si georgienii au iesit pe strada, la Tbilisi si Batumi, cerand demisia presedintelui Mihail Saakasvili, sustinut de Occident, caruia ii reproseaza ca nu a luat masuri de combatere a saraciei si ca a pierdut parte din teritoriul tarii in conflictul cu Rusia din 2008. Politia a intervenit ieri asupra manifestantilor in mod violent.
Obama, la gratar in ograda lui Cameron
In cinstea inaltului oaspete american care si-a inceput ieri turneul european, premierul britanic, David Cameron, a dat o petrecere cu gratar, in gradina resedintei lui din Downing Street, scrie presa londoneza. 'Obama-(barbe)cue', asa cum a numit fiica premierului britanic petrecerea data de tatal sau pentru presedintele american Barack Obama, se vrea a fi o discutie 'mai degajata' despre problemele presante ale Europei, Orientului Mijlociu, Africii si lumii intregi, dar si despre problemele economice, de securitate si alte subiecte care se discuta de obicei pe ton grav, in cadrul reuniunilor oficiale. 'Am facut o incercare, in gradina, pe Downing Street ieri', a explicat Cameron, care e amuzat ca va tine 'cutia de chibrituri in mana', spunandu-i presedintelui Obama 'stai linistit, Barack, va fi gata intr-o secunda!'.