x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin vine la Bucureşti, dar nu de dragul lui Băsescu

Voronin vine la Bucureşti, dar nu de dragul lui Băsescu

de Vitalie Calugareanu    |    19 Mar 2008   •   00:00

Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, acuză presa din România de “tentativă de intoxicare mediatică, prost camuflată şi lipsită de eleganţă”.

Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, acuză presa din România de “tentativă de intoxicare mediatică, prost camuflată şi lipsită de eleganţă”. Unele instituţii de presă de la Bucureşti au scris că ministrul Stratan ar fi convenit telefonic cu omologul său român asupra unei bilaterale Băsescu-Voronin în timpul Summit-ului NATO de la Bucureşti. Dintr-un comunicat al MAE de la Chişinău reiese că vizita lui Voronin la Bucureşti urmăreşte cu totul altceva. Diplomaţia de la Chişinău susţine că Vladimir Voronin va pleca la Summit-ul de la Bucureşti pentru a profita de prezenţa reprezentanţilor marilor puteri, în încercarea de a obţine sprijin internaţional pentru neutralitatea permanentă a ţării, prin semnarea de către puterile occidentale şi Rusia a unui document post-summit. Chişinăul defineşte o astfel de neutralitate ca pe un angajament de a nu adera niciodată la alianţe militare şi o interdicţie privind staţionarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Prima dată, liderul de la Chişinău a vorbit despre această formă de “neutralitate permanentă garantată” într-un interviu recent acordat ziarului moscovit Kommersant. Maniera în care Voronin a prezentat această iniţiativă lăsa impresia că liderul de la Chişinău vorbeşte, concomitent, şi din numele Rusiei, fapt ce a iritat Ministerul rus de Externe, şi pe unii deputaţi din Duma rusă. În replică, diplomaţia rusă a anunţat că aude pentru prima dată de o astfel de iniţiativă, iar deputatul rus Konstantin Zatulin i-a cerul preşedintelui moldovean să înceteze cu aceste “mici escrocherii”. “Moldova nu trebuie să recurgă la şmecherii mărunte pentru a obţine rezultatul scontat la negocierile privind reglementarea transnistreană”, a menţionat Zatulin.
Comunitatea internaţională nu a reacţionat până acum în nici un fel la iniţiativa de garantare a neutralităţii Moldovei lansată de preşedintele Voronin. Aceasta este însă criticată dur de către societatea civilă şi opoziţia din Republica Moldova, mai ales după ce, săptămâna trecută, Duma rusă a recomandat Guvernului de la Moscova să înainteze propuneri menite să protejeze, din punct de vedere militar, teritoriile separatiste din spaţiul ex-sovietic.

 

Cât priveşte acuzaţiile Ministerului de Externe de la Chişinău la adresa presei române, acestea se referă la publicarea unor informaţii despre o presupusă convorbire telefonică dintre miniştrii de Externe de pe cele două maluri ale Prutului care însă nu a avut loc, fapt confirmat şi de ministrul Adrian Cioroianu. Totuşi, corespondentul din Chişinău al agenţiei “NewsIn” susţine că Andrei Stratan i-ar fi spus, săptămâna trecută, că a avut “o discuţie la telefon cu omologul său român, Adrian Cioroianu, căruia i-a transmis dorinţa delegaţiei moldovene de a avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în timpul Summit-ului NATO”.

×
Subiecte în articol: externe