x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zborul MH370: Un robot submarin va căuta epava avionului Malaysian Airlines

Zborul MH370: Un robot submarin va căuta epava avionului Malaysian Airlines

08 Apr 2014   •   08:41
Zborul MH370: Un robot submarin va căuta epava avionului Malaysian Airlines

Echipele de căutare a avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, dispărut în urmă cu o lună, vor extinde operaţiunile de căutare spre adâncurile Oceanului Indian prin trimiterea unui vehicul submarin, relatează AFP, conform Agerpres.

Fostul şef al armatei australiene Angus Houston, care coordonează operaţiunile de căutare în largul coastei vestice a Australiei, şi-a exprimat pesimismul legat de găsirea la suprafaţa apei a unor resturi din aparatul de zbor dispărut în urmă cu o lună.

Semnalele acustice emise de pe fundul oceanului şi detectate la finalul săptămânii trecute de nava australiană Ocean Shield sunt cea mai bună pistă în prezent, conform coordonatorului operaţiunilor de căutare.

Aceste semnale sunt 'compatibile' cu ultrasunetele emise de cutiile negre, un posibil moment-cheie în operaţiunile de căutare, au indicat luni autorităţile australiene.

Vehiculul submarin autonom Bluefin-21 va fi trimis pe fundul oceanului pentru găsirea epavei, autorităţile sperând că vor recepţiona semnale noi pentru a acoperi mai bine zona căutărilor.

'Trebui să continuăm detectarea semnalelor timp de mai multe zile, până când vom fi siguri că bateriile sunt epuizate şi că nu se mai poate, aşadar, capta nimic'', a declarat coordonatorul operaţiunilor de căutare. 'Avem nevoie de o transmisie suplimentară ca să putem defini mai bine zona de căutare', a adăugat el.

Bluefin-21 este un vehicul submarin de forma unei torpile, cu o lungime de 4,93 m şi echipat cu un sonar. Are o greutate de 750 de kg şi o autonomie de acţiune sub apă de 20 de ore, dar nu poate opera decât până la 4.500 de metri sub apă.

Acest robot este folosit pentru cercetările pe fundul oceanelor, pentru recuperări de epave, în arheologia marină şi oceanografie, precum şi pentru detectarea minelor subacvatice.

×