x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucţia regiunilor devastate din Turcia

Zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucţia regiunilor devastate din Turcia

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2023   •   09:15
Zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucţia regiunilor devastate din Turcia
Sursa foto: Hepta

Reconstrucţia vastei zone din Turcia devastate de cutremurul recent va necesita reabilitarea a peste 1 milion de clădiri şi va costa zeci de miliarde de dolari, potrivit estimă­rilor preliminare privind masiva provocare de reconstrucţie, scrie Financial Times.

Deşi impactul total al cutremu­rului este încă în curs de evaluare, autorităţile şi plannerii urbani locali au început să estimeze costurile celui mai amplu efort de reconstrucţie de la fondarea republicii în 1923.

Ar putea fi nevoie ca jumătate din cele 3,4 milioane de clădiri din regiunea afectată din sudul Turciei să fie demolate, potrivit lui Eyup Muhcu, director al camerei arhitecţi­lor din cadrul Uniunii Camerelor Inginerilor şi Arhitecţilor Turci.

„Pentru reconstrucţia acestor locuinţe, trebuie clădită infrastructu­ra şi facilităţile publice, astfel că pu­tem vorbi de un cost estimat preli­minar de 100 miliarde de dolari pen­tru reconstrucţie“, a declarat acesta, oferind un calcul aproximativ al costului financiar.

Lutfu Savas, primar al oraşului istoric Antakya, a sugerat o estimare similară. Estimările diferă în conti­nua­re din cauza informaţiilor limitate privioare la amploarea daunelor.

Se crede că aproximativ 13 mili­oane de oameni sunt afectaţi în cel mai greu lovite zone din Turcia, iar numărul morţilor din Turcia şi Siria a urcat la peste 42.000.

„Costul va fi cu adevărat e­norm“, arată Tiziana Rossetto, pro­fe­sor la University College London.

Proprietăţi rezidenţiale, şcoli, spi­tale, clădiri comerciale, aeropor­turi, moschei va trebui să fie repa­rate sau reconstruite, potrivit lui Ezgi Orhan, profesor la Universitatea Cankaya din Ankara. Infrastructură vitală ca autostrăzi şi conducte sub­terane au fost de asemenea afectate.

Potrivit estimărilor băncii de investiţii JPMorgan, costul direct legat de structurile distruse ar putea depăşi 25 miliarde de dolari, sau 2,5% din PIB-ul Turciei.

Cutremurele devastatoare care au zguduit Turcia recent ar putea rezulta într-o pierdere de până la 1% din PIB-ul ţării în acest an, estimează la rândul său Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, notează Daily Sabah.

Banca şi-a revizuit în jos, la 3%, de la 3,5%, estimarea de creştere privind economia Turciei pe 2023, fără a lua în calcul impactul cutremurului în estimări.

Potrivit directorului executiv al FMI Mahmoud Mohieldin, impactul cutremurului asupra PIB-ului Turciei nu va fi probabil la fel de mare ca după cutremurul din 1999.

Totuşi, economişti şi oficiali estimează că cutremurul va reduce creşterea PIB-ului cu până la 2% în acest an. Guvernul previzionase o creştere de 5,5% pe 2023 înaintea cutremurului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia cutremur