x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Ucraina are nevoie de garanţii de securitate din partea NATO

Zelenski: Ucraina are nevoie de garanţii de securitate din partea NATO

de Redacția Jurnalul    |    04 Mai 2023   •   00:00
Zelenski: Ucraina are nevoie de garanţii de securitate din partea NATO
Sursa foto: Hepta

Ucraina are nevoie de garanţii de securitate din partea NATO, a declarat miercuri, în Finlanda, preşedintele Volodimir Zelenski, subliniind că anul acesta va fi "decisiv" pentru conflictul militar cu Rusia.

„Anul acesta va fi decisiv pentru Ucraina şi pentru Europa" în relaţiile cu Rusia, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde, în conferinţa de presă organizată la Helsinki alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Preşedintele Ucrainei a salutat integrarea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. Referindu-se la candidatura Ucrainei, Zelenski a declarat că ţara sa are nevoie de "acelaşi nivel de garanţii de securitate din partea NATO". "Este foarte important ca toate ţările NATO să se poată exprima unanim pe acest subiect" în cursul summitului de la Vilnius, programat în iulie, a insistat Zelenski.

Sauli Niinisto a revenit asupra temei potenţialei livrări de către Finlanda a unor avioane de tip F-18 Ucrainei, o iniţiativă evocată anterior de premierul finlandez în funcţie, Sanna Marin. Sauli Niinisto a precizat că Finlanda ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare F-18 abia după ce va primi din SUA avioane noi de tip F-35, aşteptate în 2025.

Volodimir Zelenski s-a declarat încrezător că Ucraina va obţine avioane de vânătoare moderne din partea NATO. "În curând vom intra în ofensivă şi vom avea nevoie de avioane de vânătoare", a precizat liderul de la Kiev, conform site-ului german Tagesschau.de.

Referindu-se la eventuala integrare a Ucrainei în NATO, Zelenski s-a declarat convins că acest lucru se va întâmpla. "Acesta este unul dintre motivele pentru care mă aflu aici", a insistat Zelenski în Helsinki.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: NATO Volodimir Zelenski Ucraina