x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general

Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general

01 Apr 2016   •   13:35
Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general
Sursa foto: alba24.ro

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES, în timpul dialogului cu ministrul Justiţiei, Augustin Lazăr a demonstrat că "are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public".

"Domnul procuror Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională. Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, sursa citată precizează că, în desemnarea propunerii, ministrul Justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională.

Potrivit MJ, ministrul Justiţiei mulţumeşte tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecţie pentru ocuparea funcţiei de şef al PÎCCJ, ''pentru implicare şi profesionalism''.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 22 martie, ministrul Raluca Prună s-a întâlnit cu cei patru candidaţi care s-au înscris în cursa pentru funcţia de şef al Ministerului Public: Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Schmidt-Hăineală - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi membru al CSM, Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

După întrevederi, Augustin Lazăr a susţinut că este recomandat pentru funcţia de procuror general de experienţa sa profesională şi de nivelul de expertiză pe care îl are.

"Ministerul Public are, desigur, unele probleme de rezolvat, pe care le va analiza persoana care va fi propusă. Va fi un moment potrivit să fie abordate aceste probleme de către persoana care va fi considerată competentă să le analizeze. (...) Nu mă îndoiesc că, după această procedură, Ministerul Public va avea o conducere puternică şi competentă, indiferent cine va fi", a spus Augustin Lazăr.

Ministerul Justiţiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcţie rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Niţu, după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

Sursa: Agerpres

×