x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cresc onorariile avocaților din asistența judiciară

Cresc onorariile avocaților din asistența judiciară

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2024   •   18:15
Cresc onorariile avocaților din asistența judiciară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a semnat vineri un act adițional care majorează onorariile avocaților din sistemul de ajutor public judiciar.

Alina Gorghiu, alături de președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Traian Briciu și procurorul general, Alex Florența, au semnat actul adițional privind indexarea cu rata inflației a onorariilor pentru asistența judiciară.

De la 1 iunie 2024, onorariile prevăzute în Protocol se actualizează ca urmare a indexării cu indicele preţurilor de consum total (IPC) comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada aprilie 2023 - aprilie 2024: 105,90%

„Semnarea actului adiţional are la bază prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, conform cărora: anual, onorariile pentru asistenţa judiciară stabilite prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public se indexează cu rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică. Prin actul adițional a fost realizată indexarea cu rata inflației a tuturor onorariilor din Protocol precum cele pentru procese şi cereri al căror obiect este neevaluabil în bani, cele ale căror obiect este evaluabil, procesele şi cererile în materia raporturilor de familie, pentru ocrotirea persoanei şi a minorilor, onorariile care se cuvin avocaţilor pentru asistenţa extrajudiciară acordată în cadrul sistemului de ajutor public judiciar”, transmite Ministerul Justiţiei.

Noul Protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală a fost semnat în data de 8 februarie 2024.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: avocati asistenta judiciara onorarii