x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Butonii rectorului, trimiși în instanță

Butonii rectorului, trimiși în instanță

de Dan Constantin    |    01 Sep 2016   •   19:00

În plină sesiune de examene, astă-vară, Universitatea din Oradea a fost bulversată de o acțiune în forță a procurorilor DNA. Rectorul, decanul unei facultăţi, o profesoară și soțul ei, preot ortodox, au fost umflați în 21 iunie 2016 și duși în arest.

Judecătorii au respins cererile de arestare, dar ,,banda celor patru” stă și acum sub control judiciar. DNA anunță în 29 august că inculpații Bungău Constantin, rector, Chipea Floarea, decan al Facultății de Științe Socio-Umane, Dindelegan Camelia, cadru didactic universitar, Dindelegan Vasile, șoțul acesteia, au fost trimiși în judecată.

De când educația a devenit o amenințare la adresa securității naționale, corupția din sistem este atacată constant de procurori sprijiniți cu forțele tehnice de instituțiile abilitate.

Au căzut pe interceptări grupări care aranjau copieri la examenele de Bacalaureat, aranjarea intrării în magistratură prin fraudarea examenelor, profesori care priveau cu jind spre chiloții studentelor în loc de examinări.

Între dosarele din această arie de corupție se află și cazul de la Oradea. Camelia Dindelegan, psiholog cu o experiență profesională atestată de titluri științifice, doctorat, lucrări publicate, și-a dorit postul de profesor la Universitatea unde era deja conferențiar.

Procurorii au mirosit că se pune de o conspirație a gulerelor albe și au descoperit cu mijloace specifice cum au convins soții Dindelegan toată filiera de avizare a postului de profesor.

Rectorul a primit șpagă 2 (două) perechi de butoni dintr-un metal galben, ce pare a fi aur, o icoană, un parfum bărbătesc (for men scria pe ambalaj), o cravată, tot de sex bărbătesc, potrivit comunicatului DNA din 22 iunie 2016. Șpaga era evaluată atunci la valoarea de 3.000 lei, dar a scăzut în comunicatul din 29 august la 1.902 lei (422 euro).

Doamna decan s-a bucurat de atenție mai mare - a primit materiale de construcții și plată manoperă (nedescrise de anchetatori), bijuterii și una pereche ghete (sex neprecizat), cu o valoare totală de 7.950 lei (1.766 euro).

Nu știm încă dacă bunurile au fost confiscate și vor fi valorificate. La marea afacere se adaugă și foloasele - covrigei, alune, gustări - date comisiei pentru gradul de profesor. În fine, un dosar beton pentru capete de tuci. (Dan Constantin) 

×