x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR lovește în moalele capului asumările PNL. Două proiecte care au ocolit Parlamentul, neconstituționale

CCR lovește în moalele capului asumările PNL. Două proiecte care au ocolit Parlamentul, neconstituționale

de Ion Alexandru    |    30 Ian 2020   •   10:34
CCR lovește în moalele capului asumările PNL. Două proiecte care au ocolit Parlamentul, neconstituționale

Două din cele trei proiecte de lege pentru care, la sfârșitul anului trecut, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, întrucât s-a constatat că modul de adoptare a actelor normative nu respectă cele patru condiții prevăzute de legea fundamentală. CCR a judecat, ieri, trei sesizări făcute de parlamentarii PSD împotriva primei angajări a răspunderii Guvernului, o a treia temă urmând a fi soluționată cu prilejul unei alte ședințe de judecată.

 

CCR a avut, ieri, pe ordinea de zi, de soluționat excepțiile de neconstituționalitate ridicate de grupul parlamentar al PSD față de adoptarea, prin angajarea răspunderii Guvernului, a trei proiecte de lege referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, pe de o parte, la modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pe de altă parte, și la unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Primele două teme au primit deja soluția CCR, magistrații concluzionând că legile adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului sunt neconstituționale. Concret, pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale Curţii Constituţionale pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, la sfârșitul anului trecut, pe chestiuni care se aflau în dezbatere parlamentară și, totodată, pe un set de chestiuni care sunt reglementate prin acte normative adoptate de Parlament în proceduri distincte. Specialiștii în drept constituțional arată că nu pot face obiectul asumării răspunderii Guvernului proiectele legislative complexe, care prin efectele lor pot depăşi limitele previziunii parlamentare. Totodată, asemenea proiect de lege nu-şi poate propune să modifice, să completeze sau să abroge un număr mai mare sau mai mic de acte normative.

 

Premierul nu este de acord cu CCR

 

Ludovic Orban a răbufnit imediat la adresa Curții Constituționale, afirmând că, “la așa Curte, așa decizie”. Când jurnaliștii i-au atras atenţia că CCR nu s-a pronunţat pe fondul legii, ci pe faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii, deşi există un proiect de lege cu acelaşi subiect în Parlament, Orban a spus: “Ce aţi fi vrut? OUG 51 era constituţională? Nu sunt de acord cu decizia Curţii. O să căutăm soluţii să rezolvăm lucrurile. Din punctul meu de vedere, orice angajare poate fi declarată constituţională dacă nu este posibilă altă variantă de a legifera”, a mai spus Orban.

 

Ciolacu îi cere demisia lui Orban

 

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, reacţionează la cele două decizii prin care Curtea Constituțională a declarat neconstituţionale două demersuri ale Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului. “CCR a arătat clar astăzi că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică. (…) Dacă Orban nu ar fi laș, ar recunoaște că practica asumărilor este un abuz de democrație și și-ar da demisia!”, a scris, ieri, Marcel Ciolacu pe contul său de socializare.

 

×