O nouă lovitură teribilă a fost primită de DNA din partea magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiţie. Judecătorii au obligat Structura Teritorială Iași a instituţiei conduse de Laura Codruța Kovesi să soluționeze, în termen de opt luni de zile, un dosar penal privind un denunț formulat împotirva fostului procuror DNA, Emilian Eva. Denunțul a fost înaintat de un fost primar de localitate chiar şefei DNA.
Denunțătorul se numește Ioan Leonte și a ocupat funcția de primar al comunei Gorban. Acesta a acționat, în data de 6 iulie 2017, în judecată Direcția Națională Anticorupție, contestând, la Înalta Curte de Casație și Justiție, durata procesului în care l-a acuzat pe fostul procuror DNA, Emilian Eva, de abuz în serviciu și cercetare abuzivă.
După doar trei termene de judecată, amânate, cel mai probabil, din pricina vacanței judecătorești, în data de 8 septembrie, Înalta Curte a decis să admită contestația fostului primar și, printr-o decizie definitivă, a stabilit un termen de opt luni în care procurorii DNA Iași să rezolve cauza privind Dosarul nr. 18/P/2017.
Încă din anul 2015, Ioan Leonte a înaintat o plângere Laurei Codruța Kovesi, în care îl acuză pe Emilian Eva de faptul că, în timp ce îl ancheta într-un dosar privind achiziționarea, printr-o societate comercială - Pescăruș 2005 SRL, a unei suprafețe de 282,5 hectare de teren în localitatea Gorban, procurorul a făcut presiuni asupra lui pentru a-l determina să facă denunțuri penale împotriva fostului prefect de Iași, Dragomir Tomașeschi, dar și împotriva fostului președinte al Tribunalului Iași, Radu Tărniceru.
Pe de altă parte, Leonte acuză procurorul că, prin interpuși, a încercat să-l determine să vândă terenul din Gorban la prețuri modice în favoarea unor persoane apropiate anchetatorului. Fostul primar, devenit, după alegerile locale din anul 2012, comisar în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului – Regiunea Nord-Est Iași, spune că, în urma refuzului de a vinde terenul, a fost reținut pentru 24 de ore de către Emilian Eva. În timpul petrecut în detenție, procurorul i-a transmis, prin intermediul apărătorului ales pe care inculpatul îl angajase în această cauză, să îi denunţe pe fostul prefect și pe fostul președinte al Tribunalului Iași. Leonte spună că, după acest episod, și-a înlocuit avocatul, lucru pe care Emilian Eva i l-a reproșat.
Anchetarea sa de către Emilian Eva a fost una crâncenă, motiv pentru care firma pe care o administra Leonte a dat faliment. Bunurile familiei, conturile de salariu și alte proprietăți au fost puse sub sechestru.
După plecarea lui Eva de la DNA, la Parchetul Tribunalului Iași, dosarul lui Leonte a ajuns pe masa unui alt procuror de la DNA Iași care, în 2014, a finalizat cercetările și a trimis cauza la instanță. În acest dosar, Ioan Leonte a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență, iar fostul președinte al Tribunalului, Radu Tărniceru, pentru trafic de influență.
Dosarul penal în care Ioan Leonte îl acuză pe Emilian Eva de fapte deosebit de grave zace în nelucrare la DNA Iași. Magistrații Instanţei supreme au dispus ca procurorii să rezolve cauza